Najmanje 27 Palestinaca ranjeno u sukobima sa policijom kod Al-Akse

Policija je rekla da su sukobi počeli oko 4.00 sata, kada su Palestinci počali da bacaju kamenice i petarde na svetilištu, prenijeli su izraelski mediji

6375 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Najmanje 27 Palestinaca ranjeno je danas u sukobu izraelskih policijskih snaga i Palestinaca kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu, saopštio je palestinski Crveni polumjesec i naveo da su dvije osobe u ozbiljnom stanju.

Policija je rekla da su sukobi počeli oko 4.00 sata, kada su Palestinci počali da bacaju kamenice i petarde na svetilištu, prenijeli su izraelski mediji.

Slični sukobi izbili su prošlog petka dok muslimani obilježavaju sveti mjesec posta Ramazan.

Rano jutros su palestinski mladići bacali kamenice u pravcu policajaca na kapiji koja vodi na svetilište, rekla su dva očevica Palestinca.

Policija je tada u punoj opremi ušla na svetilitše ispaljujući gumene metke i šok bombe, prenio je AP.

U policijskom saopštenju je navedeno da policajci nastoje da dopuste slobodu vjeroispovesti i održe mir na svetim mjestima i u cijelom Jerusalimu ima onih koji ometaju javni red.

Jevrejima je privremeno zabranjeno da posjećuju mjesto na kome se nalazi džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, a koje oni zovu Brdo hrama jer su se tu nekada nalazili drevni jevrejski hramovi i najsvetije je u judaizmu.Muslimani svetilište zovu Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Izraelska vojska najavila je u srijedu da će zabraniti Palestincima iz pojasa Gaze i sa Zapadne obale da ulaze u Izrael od 17 sati u četvrtak do nedjelje povodom proslave poslednjeg dana praznika Pashe.

Uprkos takvoj meti Palestincima sa Zapadne obale je dozvoljeno da dođu na molitve petkom u džamiju Al -Aksa.

Palestinci i izraelska polcija sukobljavili su se tu više puta prošle nedjelje u vrijeme pojačane napetosti posle niza smrtonosnih napada u Izraelu u hapšenja na Zapadnoj obali.

Iz pojasa Gaze ispaljene su tri rakete na Izrae i izraelska vojska je uzvratila napadima iz vazduha.

Očekuje se da će hiljade muslimanskih vjernika doći kasnije danas na glavne molitve petkom u podne.

Palestinci i susjedni Jordan, zaštitnik svetilišta u Jerusalimu, optužuju Izrael da krši sporazume koji su već dugo na snazi jer dozvoljavaju da mnogi Jevreji posjećuju svetilište u pratnji policije.

Zabrana da se Jevreji mole na tom mjestu nije uvijek poštovana u proteklim godinama što je podstaklo strah Palestinaca da Izrael planira da preuzme kontrolu nad tim mjestom ili da ga podijeli.

Izrael međutim tvrdi da je posvećen statusu kvo i za nasilje krivi huškanje islamskog ekstremističkog Hamasa vladajućeg u pojasu Gaze.

Bonus video: