Indija i Velika Britanija pozvale na trenutni prekid vatre u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi rekao je novinarima da su dvije strane razgovarale o situaciji u Ukrajini podvlačeći važnost diplomatije i dijaloga kako bi se iznašlo rješenje

4072 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Indija i Velika Britanija su u petak 22. aprila pozvale na trenutni prekid vatre u Ukrajini nakon što je premijer Boris Džonson najavio da će pojačati pomoć Delhiju da se odvoji od svoje zavisnosti od Rusije proširivanjem ekonomskih i odbrambenih veza.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je novinarima da su dvije strane razgovarale o situaciji u Ukrajini podvlačeći važnost diplomatije i dijaloga kako bi se iznašlo rješenje.

"Obje strane su takođe pozvale na slobodan, otvoren i poredak zasnovan na pravilima u Indijskom Pacifiku", rekao je Modi u očiglednoj referenci na Kineski agresivni pristup ovoj regiji.

Britanski premijer Džonson je na hindu jeziku rekao kako je Modi "poseban prijatelj" (kaas dost) i dodao da veze Indije i Britanije "nikada nisu bile jače i bolje".

Džonson je naveo kako će Britanija izdati generalnu licencu za izvoz Indiji, smanjiti birokratiju i skratiti vrijeme isporuke narudžbina koje se tiču odbrambene opreme.

Takođe je najavio 1,29 milijardi dolara novih investicija i izvoznih ugovora koji se kreću u rasponu od softvareskog inženjeringa do zdravstva.

Džonson je odmah po dolasku u Indiju u četvrtak 21. aprila izjavio da je svjestan bliskih veza Indije i Rusije.

"Moramo da budemo svjesni realnosti. Ali jasno je da ću o tome govoriti sa premijerom Modijem", rekao je Džonson novinarima u Ahmedabadu, gdje je sletio njegov avion.

Modi je nedavno situaciju u Ukrajini nazvao "veoma zabrinjavajućom" i apelovao je na obje strane da uspostave mir. Indija je osudila ubijanje civila u Ukrajini, ali do sada nije kritikovala ruskog predsjednika Vladimira Putina, a takođe je bila suzdržana na glasanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u aprilu po pitanju izbacivanja Rusije iz Savjeta za ljudska prava.

SAD nastoje da ubijede Indiju da osudi rusku invaziju

Modi je dosta hladno odgovorio na poziv predsjednika SAD Džoa Bajdena i drugih da smanji uvoz ruske nafte kao odgovor na invaziju.

Džonson je u petak rekao da se "svijet suočava sa rastućom prijetnjom od autokratskih država koje žele da potkopaju demokratiju, uguše slobodnu trgovinu i pogaze suverenitet".

Britanski premijer je rekao da su on i Modi takođe razgovarali o novoj saradnji na čistoj i obnovljivoj energiji, koja ima za cilj da podrži energetski prelaz Indije s uvoza nafte i poveća njenu otpornost kroz sigurnu i održivu energiju.

Indija uvozi relativno malo nafte iz Rusije, ali je nedavno povećala kupovinu zbog sniženih cijena. Indija je glavni kupac ruskog oružja, a nedavno je kupila i napredne ruske protivvazdušne odbrambene sisteme.

Bonus video: