Američki izvještaj: Porodica Asad ima bogatstvo vrijedno između jedne i dvije milijarde dolara

Sumnja se da porodica Asad ima imovinu pod pozajmljenim imenima ili skrivenu pod netransparentnim kompanijama

8508 pregleda 8 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Bogatstvo porodice sirijskog predsjednika Bašara al Asada je vjerovatno "teško" između jedne i dvije milijarde dolara, saopštio je američki Stejt department.

U izvještaju napravljenom na zahtjev Kongresa, američko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da ne može da pruži "tačnu procjenu" pošto se sumnja da porodica Asad ima imovinu pod pozajmljenim imenima ili skrivenu pod netransparentnim kompanijama.

"Procjene zasnovane na informacijama dostupnim svima obično određuju bogatstvo porodice Asad na između jedne i dvije milijarde dolara", navodi se u javnom dijelu izvještaja čiji su djelovi označeni kao tajni.

Porodica Asad je na čelu kompleksnog sistema koji uključuju paravan kompanije koje služe režimu da pristupi finansijskim resursima, navodi se u izvještaju, pozivajući se na informacije nevladinih organizacija i medija.

Procjene uključuju suprugu predsjednika, njegovog brata, sestru, rođake i ujaka. Većina njih je pod udarom američkih sankcija.

Stejt department navodi da nema dovoljno informacija o imovini troje djece Bašara al Asada od kojih najmlađe ima 17 godina.

SAD primjenjuju sankcije kojim se sprječava normalizacija sa sirijskim predsjednikom, koji je povratio kontrolu nad većim dijelom sirijske teritorije poslije jedne decenije rata.

Međutim, druge zemlje idu suprotnim putem. Bašar al Asad je u martu posjetio Ujedinjene Arapakse Emirate, u prvoj posjeti nekoj arapskoj zemlji od početka rata 2011. godine.

Bonus video: