VIDEO BBC: Tornado u Kanzasu, zgužvani automobili, domovi bez krovova, hiljade ljudi bez struje

Nacionalna meteorološka služba (NVS) izdala je ozbiljna upozorenja na grmljavinu za države srednjeg zapada, uključujući Kanzas, Ajovu, Misuri i Nebrasku

7154 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Andovera, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Andovera, Foto: Screenshot/Youtube

Pojavio se snimak tornada kako prodire kroz dio američke države Kanzas, a slike prikazuju automobile koji su zgužvani u zgradama i domove bez krovova, piše BBC.

Nacionalna meteorološka služba (NVS) izdala je ozbiljna upozorenja na grmljavinu za države srednjeg zapada, uključujući Kanzas, Ajovu, Misuri i Nebrasku.

U gradu Vičiti, gradonačelnik je rekao da je oštećeno 50 do 100 objekata, posebno u predgrađu Andovera.

Međutim, za sada nema izvještaja o ozbiljnijim povredama.

Na konferenciji za novinare u subotu ujutro, lokalni zvaničnici su rekli da nije bilo mrtvih, uprkos obimu štete na zgradama i automobilima.

"Dobra vijest je da nismo pronašli više povrijeđenih nego što smo pričali sinoć", rekao je za lokalne vijesti šef vatrogasaca Čed Rasel.

"Nemamo izvještaja o smrtnim slučajevima...nemamo neriješenih spasavanja, tako da nemamo nikoga za koga znamo da je trenutno zarobljen u zgradi i da čeka da ga spasimo. Trenutno, sve ide jako dobro koliko je to moguće, s obzirom na okolnosti", dodao je šef policije Bak Bjukenen.

Obojica su rekli da su u toku procjene situacije, a da su avioni i dronovi raspoređeni kako bi ispitali štetu.

Rasel i Bjukenen su pozvali ljude koji žele da pomognu da se klone tog područja zbog srušenih dalekovoda.

Video snimci i fotografije objavljeni na internetu pokazuju kako tornado prodire kroz Andover, uništavajući zgrade, a krhotine lete u vazduh.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju i razmjere štete na IMCA, na kojima se vidi da su automobili udarali u zidove.

Više od 22.000 potrošača je bez struje.

Bonus video: