Šta se dešava u Kirkuku: Kurdski civili se vraćaju, iračke snage preuzele naftna polja

Iračke snage su navele da su preuzele kontrolu nad gradom Sindžar gdje žive Jazidi, pripadnici stare kurdske sekte, koji su bili na meti napada džihadista koji ih smatraju jereticima
0 komentar(a)
Iračka vojska, Kirkuk, Foto: Reuters
Iračka vojska, Kirkuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2017. 10:09h

Hiljade kurdskih civila vraćaju se danas u irački grad Kirkuk, dan pošto su izbjegli jer je iračka vojska protjerala kurdske borce iz tog grada bogatog naftom.

Civili se vraćaju danas kolima, glavnim putem, iako su kurdske snage, poznate kao "Pešmerga", napravile zemljanu blokadu duž puta, ali puštaju građane da se vrate, navodi Asošiejted pres.

Iračke snage su juče zauzele Kirkuk i protjerale "Pešmergu", a te dvije strane su se prije samo dvije nedjelje zajedno borile protiv ekstremista Islamske države, njihovog zajedničkog neprijatelja.

Iračke snage preuzele su danas dva najveća naftna polja u provinciji Kirkuk poslije povlačenja kurdskih snaga, saopštile su vlasti u Bagdadu.

"Jedinice savezne policije preuzele su naftna polja Bej Hasan i Havana", sjeverno od Kirkuka, glavnog grada istoimene provincije, navele su vlasti.

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje.

Arapi i Turkmeni Kirkuka slavil su sinoć promjenu vlasti u gradu, dok su hiljade Kurda napustile grad u strahu od vlasti Iraka i šiitskih snaga, i uputile se ka Irbilu, glavnom gradu obližnjeg iračkog Kurdistana.

Iračke snage su navele da su preuzele kontrolu nad gradom Sindžar gdje žive Jazidi, pripadnici stare kurdske sekte, koji su bili na meti napada džihadista koji ih smatraju jereticima.

Agencija Frans pres javila je da su snage Bagdada preuzele kontrolu nad skoro cijelom provincijom Kirkuk od kurdskih boraca.

Kurdske snage "Pešmerga" zauzele su Kirkuk u ljeto 2014, kada su ekstremisti Islamske države zauzeli veliki dio teritorije Iraka, a iračke snage bile razbijene.

Kirkuk, u kojem živi oko milion Arapa, Kurda, Turkmena i hrišćana, sporna je oblast, pošto se nalazi izvan autonomnog kurdskog regiona na sjeveru Iraka, takozvanog iračkog Kurdistana, ali su ga Kurdi kontrolisali, a i Bagdad polaže pravo na njega.

Kurdi i iračka vlada su u dugotrajnom sporu oko dijeljenja prihoda s naftnih polja u blizini Kirkuka.

Centralna iračka vlada dugo je zahtijevala povlačenje pešmerge iz Kirkuka, a tenzije su eskalirale posle referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, održanog 25. septembra, na kojem se za nezavisnost tog regiona od Iraka izjasnilo više od 92 odsto izašlih birača.

Bonus video: