Američki dolar kao svjetska rezervna valuta: "Sigurno utočište u vrijeme globalnog ekonomskog stresa"

Indeks američkog dolara, koji prati vrijednost dolara u odnosu na euro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišem je nivou za dvije decenije. Dolar će vjerovatno i tokom ovog kvartala ostati jači od skoro svih valuta

2995 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Vrijednost američkog dolara porasla je u aprilu jer su investitori tražili utočište usred rastuće neizvjesnosti u svijetu i zbog agresivnog djelovanja Federalnih rezervi SAD u borbi protiv inflacije.

Rastuća inflacija koja je u SAD izazvala najveći skok cijena za 40 godina, podstakla je Federalne rezerve da agresivno podižu kamatne stope, što povećava tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je "svjetska rezervna valuta" i smatra se sigurnim utočištem u vrijeme globalnog ekonomskog stresa.

Indeks američkog dolara, koji prati vrijednost dolara u odnosu na euro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišem je nivou za dvije decenije. Dolar će vjerovatno i tokom ovog kvartala ostati jači od skoro svih valuta, rekao je Mark Hefele, glavni investicioni direktor u "UBS Global velt menadžmentu".

Jačanje dolara dolazi i jer se investitori povlače iz tehnoloških akcija zbog zabrinutosti zbog rastuće inflacije.

Euro je izgubio vrijednost u odnosu na američki dolar pošto je ruska invazija na Ukrajinu pojačala strahovanje da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti ekonomski rast u 19 zemalja eurozone. Uz to se EU u velikoj mjeri oslanja na Rusiju za prirodni gas. Sukob je poskupio i ključne prehrambene sirovine - pšenicu i kukuruz.

Stroga kineska ograničenja zbg kovida u Šangaju i Pekingu takođe oživljavaju strahovanje da pandemija i dalje predstavlja prijetnju ekonomiji svijeta. Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu rasta kineske ekonomije zbog uticaja sanitarnih blokada na trgovinu.

Jači dolar je ugrozio korporativne zarade. Oko 40 odsto prihoda kompanija obuhvaćenih berzanskim indeksom "S and P 500" dolazi izvan SAD, gdje je jači dolar smanjio profit.

Mada je porast vrijednosti američkog dolara posljedica toga što je on tradicionalno sigurno "utočište" za finansijere, usporavanje američke privrede će vjerovatno to preokrenuti već ove godine.

"Smjer kursa dolara je, kao i uvijek, veoma teško predvidjeti na kratak rok. Međutim, na duge staze, ekonomske sile bi trebalo da prevladaju, potiskujući dolar naniže", rekao je Dejvid Keli, glavni globalni strateg u "JP Morgan Fands".

Bonus video: