otežan rad škola, javne uprave i trgovina

Šri Lanka proglasila vanredno stanje, proširena ovlašćenja vojske

Protesti u zemlji nizali su se prošlog mjeseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsjednika u Kolombu, na kojem je zatraženo da predsjednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vrijeme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, ljekova i gasa

5831 pregleda 0 komentar(a)
Raniji mirni protesti širom Šri Lanke koji su pokrenuli sindikati, Foto: REUTERS
Raniji mirni protesti širom Šri Lanke koji su pokrenuli sindikati, Foto: REUTERS

Predsjednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa proglasio je vanredno stanje, čime je proširio ovlašćenja vojske uslijed povećanog broja protesta protiv vlade.

Proglas o vanrednom stanju vojsci daje ovlašćenja da hapsi i pritvara ljude, te kontroliše javne proteste, što je inače isključivo nadležnost policije.

Opšti štrajk širom Šri Lanke otežao je rad škola, javne uprave i trgovina, a desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice kako bi tražili ostavku predsjednika i njegove vlade. Crne zastave okačene su u gradovima dok su se odvijale demonstracije širom zemlje, a naglo se smanjio broj dolazaka na posao u kancelarijama javne uprave, privatnog sektora i škola, rekli su vladini zvaničnici, prenosi N1.

Željezničke usluge su takođe potpuno obustavljene. Više od 3.000 radnika iz glavne izvozno-proizvodne zone u zemlji takođe je prestalo sa radom i pridružilo se protestu u blizini glavnog grada.

Studentski protest sa oko 3.000 učesnika ispred zgrade parlamenta razbijen je nakon napete situacije. Dugi redovi stvorili su se na benzinskim pumpama širom zemlje.

Protesti u zemlji nizali su se prošlog mjeseca, uključujući i jedan ispred kancelarije predsjednika u Kolombu, na kojem je zatraženo da predsjednik i njegov brat, premijer Mahinda Radžapaksa, podnesu ostavke u vrijeme kada se zemlja suočava sa povećanjem životnih troškova i nestašicom goriva, ljekova i gasa.

Šri Lanka je ostala bez američkih dolara potrebnih za uvoz goriva, gasa, ljekova i neophodnih prehrambenih proizvoda. Vlada se za pomoć obratila Međunarodnom monetarnom fondu, Azijskoj razvojnoj banci, Svjetskoj banci, Indiji i Kini.