Ulične borbe u "glavnom gradu" Islamske države: "Uskoro potpuno preuzimanje Rake od džihadista"

Neimenovani sirijski lokalni zvaničnik izjavio je da su strani borci u sastavu Islamske države napustili Raku u sklopu dogovora o evakuaciji domaćih i stranih džihadista, javila je agencija AFP
0 komentar(a)
Raka, Foto: Reuters
Raka, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 14:08h

Arapsko-kurdska koalicija koja se bori protiv džihadista u Siriji, saopštila je danas da će kroz nekoliko dana upreuzeti u potupunosti kontrolu nad Rakom, posljednjim velikim uporištem Islamske države u toj zemlji.

Portparol koalicije Mustafa Bali izjavio je da se danas vode ulične borbe u blizini bolnice u Raki, gradu koji je za islamiste važio kao "glavni grad" njihovog samoproglašenog kalifata, javila je agencija AP.

"Vjerujemo da će sve biti gotovo kroz nekoliko dana", rekao je Bali i dodao da je od nedjelje oko 400 civila evakuisano.

Neimenovani sirijski lokalni zvaničnik izjavio je da su strani borci u sastavu Islamske države napustili Raku u sklopu dogovora o evakuaciji domaćih i stranih džihadista, javila je agencija AFP.

Kurdski i arapski borci uz podršku američkih snaga pokrenuli su u novembru 2016. ofanzivu na Raku i 6. juna su ušli u grad.

Više od 320.000 ljudi je poginulo od početka rata u Siriji prije šest godina, dok su u Ženevi pod okriljem UN u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Bonus video: