Tereza Mej u iznenadnoj posjeti Briselu poslije zastoja oko Bregzita

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson tražio je danas od EU da ubrza pregovore i počne razgovore o bišvim odnosima s Velikom Britanijom koja bi trebalo da izađe iz EU do marta 2019.
0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 11:15h

Britanska premijerka Tereza Mej večeras će se sastati u Briselu s višim zvaničnicima Evropske unije u nadi da će obnoviti zastale pregovore oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Neočekivani sastanak Tereze Mej s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom slijedi poslije Barnijeovog upozorenja prošle nedjelje da je posljednja runda razgovora završila u "uznemiravajućem zastoju" u vezi s britanskim finansijskim obavezama prema Uniji.

EU procenjuje da Velike Britanija treba da plati izmedju 60 i 100 milijardi eura obaveze koje je preuzela kao članica EU, uključujući za razvojne projekte i penzije za javne službenike. London odbacuje takve sume.

EU traži napredak o takozvanim pitanjima razvoda - finansijskom rešenju, pravima građana i statusu granice između Irske i Severne Irske - prije nego što se krene dalje na pitanje buduće trgovine i bezbjednosnih aranžmana. Očekuje se da lideri ostalih 27 članica ove nedjelje odluče da nije bilo dovoljno napretka da bi se pregovori prešli u sledeću fazu.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson tražio je danas od EU da ubrza pregovore i počne razgovore o bišvim odnosima s Velikom Britanijom koja bi trebalo da izađe iz EU do marta 2019. Dolazeći na sastanak ministra spoljnih poslova EU u Luksemburgu, Džonson je rekao da je vrijeme da se pregovori pokrenu.

Bonus video: