Izraelska TV: Novinarka Al Džazire vrlo vjerovatno ubijena izraelskom vatrom

Novinarka, ubijena na Zapadnoj obali dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu sahranjena je danas popodne u rodnom Jerusalimu poslije haotične pogrebne procesije i sukoba policajaca sa ožalošćenima

22389 pregleda 2 komentar(a)
Kovčeg sa tijelom Širin Abu Akleh u crkvi u Jerusalimu, Foto: Reuters
Kovčeg sa tijelom Širin Abu Akleh u crkvi u Jerusalimu, Foto: Reuters

Šef izraelske vojske Aviv Kohavi i generali razmatrali su na zatvorenom sastanku mogućnost da je novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh pogodio izraelski metak u Dženinu na Zapadnoj obali, javio je večeras izraelski TV Kanal 12.

Dva obaviještena izvora su rekla da je ta mogućnost označena kao vrlo vjerovatna, dodaje se u televizijskom izveštaju.

Satanak je održan u četvrtak, prije nego što je izraelska vojska objavila izvještaj unutrašnje istrage u kojem je ubistvo izraelskom vatrom navedeno kao jedan od mogućih scenarija smrti novinarke uz mogućnost da je ubijena palestinskim metkom.

Kohavi je rekao da su to prijevremene i spekulativne procjene i naredio da eksperti rekonstruišu događaje.

Načelnik Generalštaba Izraela je takođe rekao da se sigurno misli da postoji mogućnost da je novinarka pogođena vatrom izraelske vojske, ali da će definitivne odgovore dati ispitivanje metka kojim je pogođena.

Vojni portparol je izjavio za TV da se ne znaju tačne okolnosti smrti novinarke, ali da će se istraga nastaviti i da je vojsci stalo da otkrije istinu.

Palestinska strana odbila je zahtjev Izraela za zajedničkom istragom i da dostavi smrtonosni metak.

Bijela kuća označila uznemirujućim snimke sa sahrane novinarke, EU zgrožena

Bijela kuća je večeras opisala kao "duboko uznemirujuće" snimke sa sahrane novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh u Jerusalimu na kojima se vidi kako je izraelska policija tukla ožalošćene u pogrebnoj procesiji.

"Svi smo vidjeli te prizore, koji su očito duboko uznemirijući", rekla je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki novinarima i izrazila žaljenje zbog upada u procesiju na sahrani koja je trebalo da protekne mirno i bude posvećena sjećanju na izuzetnu novinarku.

Evropska unija je takođe osudila nasilje rekavši da je "zgrožena prizorima", i nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje učesnika procesije, ocijenivši da je miran oproštaj, a ne uznemiravanje i ponižavanje, te žaljenje u miru, izraz minimalnog ljudskog poštovanja, prenijeli su izraelski mediji.

Članovi Kongresa SAD su kritikovali izraelsku policiju što je ušla među ožaložćene tokom sahrane ubijene palestinske novinarke, američke državljanke.

"Grozno je to gledati", rekao je senator Demokratske stranke Kris Marfi, a senator Kris Van Holen iz iste partije je naveo da je time trauma dodata tragediji i da se moraju pozvati na odgovornost oni koji napadaju ljude u žalosti zbog smrti novinarke i ubica mora biti izveden pred lice pravde.

"Za izraelsku vladu aparthejda život Širin nije važan i dehuminizacija se nastavlja poslije smrti", objavila je na Tviteru članica Kongresa SAD Rašida Tlaib iz Demokratske stranke i pozvala Stejt department da osudi ono što se desilo.

Novinarka, ubijena na Zapadnoj obali dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u Dženinu sahranjena je danas popodne u rodnom Jerusalimu poslije haotične pogrebne procesije i sukoba policajaca sa ožalošćenima.

"Svi su je voljeli. Bila je poštena i ispričala je našu prču", rekao je stanovnik istočnog Jerusalima Arif Hmad.

Palestinci su tapšali oko kovčega pokojnice i bacali latice cvijeća dok je nošen do groblja.

Izraelska policija je nastojala da objasni zašto je upala među ožalošćene, rekavši da su Palestinci, uključujući one koji su nosili kovčeg, bacali kamenice na policajce.

Objavljen je i video snimak na kome se vidi da se kamenice bacaju i policijski komandant upozorava okupljene da će zaustaviti sahranu kao ožalošćeni nastave da uzvikuju nacionalističke i huškačke slogane.

Scene nasilja će po svoj prilici povećati žalost i gnijev širom arapskog svijeta zbog smrti novinarke, navodi AP.

Očevici kažu da su je ubile izraelske snage.

Jedan izraelski zvaničnik rekao je da je sa porodicom pokojnice dogovoreno unaprijed da sahrana protekne u miru, ali da su se ljudi masovno okupili oko mrtvačkog vozila i spriječili da ide dogovorenom rutom.

Brat ubijene je izjavio da je prvobitno bilo planirano da kovčeg prevezu mrtvačka kola iz bolnice u crkvu i da se poslije službe kovčeg nosi do groblja.

Nije odmah bio jasno zašto je taj plan izmijenjen i kovčeg iznijet iz bolnice na rukama ljudi.

"Izraelske okupacione snage su napale one koji su žalili pokojnu Širin Abu Akleh pošto su upali u francusku bolnicu u Jerusalimu gdje su istukli nosače kovčega", saopštila je Al Džazira, ocijenivši da su narušene sve međunarodne norme i prava.

Ta katarska TV mreža je najavila da će ostati posvećena izvještavanju i da neće biti zastrašena.

Bonus video: