Aktivisti za prava na abortus započeli proteste širom SAD-a

Demonstracije su odgovor na curenje nacrta mišljenja od 2. maja koje pokazuje da je konzervativna većina suda spremna poništiti značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno savezno ustavno pravo na prekid trudnoće

7302 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hiljade pristalica prava na abortus okupilo se danas na protestima širom Sjedinjenih Američkih Država, započevši, kako su organizatori rekli, "ljeto bijesa" ako američki Vrhovni sud poništi slučaj Roe protiv Wadea koji je legalizovao abortus u cijeloj zemlji.

Planned Parenthood, Women's March i druge grupe za prava na abortus organizovale su više od 400 marševa u subotu, a najveći odziv se očekuje u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu i Chicagu.

Demonstracije su odgovor na curenje nacrta mišljenja od 2. maja koje pokazuje da je konzervativna većina suda spremna poništiti značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno savezno ustavno pravo na prekid trudnoće.

Konačna presuda suda, koja bi državama mogla dati ovlašćenje da zabrane abortus, očekuje se u junu.

foto: Reuters

Otprilike polovina američkih država mogla bi zabraniti ili strogo ograničiti abortus ubrzo nakon presude kojom se ukida prethodna.

Organizatori su rekli da očekuju stotine hiljada ljudi da učestvuju u subotnjim događajima, za koje su rekli da će biti prvi od mnogih koordiniranih protesta zbog moguće odluke Vrhovnog suda.

foto: Reuters

"Za žene ove zemlje ovo će biti ljeto bijesa", rekla je Rachel Carmona, predsjednica Ženskog marša.

"Bićemo neupravljivi sve dok ova vlada ne počne da radi za nas, dok napadi na naša tijela ne prestanu, dok pravo na abortus ne bude kodifikovano u zakonu".

foto: Reuters

Demokrate, koji su trenutno jači u Bijeloj kući i oba doma Kongresa, nadaju se da će negativna reakcija na odluku Vrhovnog suda odvesti kandidate njihove stranke do pobjede na izborima za Kongres u novembru.

Ali birači će odmjeravati prava na abortus u odnosu na druga pitanja kao što su rastuće cijene hrane i plina, i možda će biti skeptični prema sposobnosti Demokrata da zaštite pristup abortusu nakon što su propali pokušaji da se donese zakon koji bi prava na abortus ugradio u savezni zakon.

foto: Reuters

Grupe protiv abortusa rekle su da će održati kontraprosteste u devet gradova širom zemlje, uključujući Washington.