Honduras: Uhapšena šefica kartela Erlinda Bobadilja

Prema američkoj optužnici, Erlinda Bobadilja i njena dva sina – Huan Karlos Montes Bobadilja i Tito Montes Bobadilja, lideri su organizacije Montes koja u toj srednjeameričkoj zemlji prima kokain iz Južne Amerike koji je na kraju namenjen SAD-u

8886 pregleda 3 komentar(a)
Sa hapšenja, Foto: Reuters
Sa hapšenja, Foto: Reuters

Vlasti u Hondurasu uhapsile su šeficu kartela Erlindu Bobadilju, nakon zahtjeva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za izručenjem nje i njenih sinova.

Policija je privela 62-godišnju Bobadilju nakon oružanog sukoba, tokom kojeg je ubijen njen sin Tito Montes, prenosi N1.

Još tri osobe su privedene, dodao je načelnik nacionalne policije Gustavo Sančez Velaskez, ali policija nije iznijela više detalja o incidentu.

Prema američkoj optužnici, Erlinda Bobadilja i njena dva sina – Huan Karlos Montes Bobadilja i Tito Montes Bobadilja, lideri su organizacije Montes koja u toj srednjeameričkoj zemlji prima kokain iz Južne Amerike koji je na kraju namenjen SAD-u.

Američke vlasti su nudile čak pet miliona dolara nagrade za informaciju koja bi dovela do njenog privođenja.

Još jedan Bobadiljin sin, Noe Montes Bobadilja, uhapšen je 2017. i izručen SAD, gdje je osuđen na 37 godina zatvora zbog trgovine drogom.

Honduras je do sada izručio najmanje 30 svojih državljana Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi u vezi sa trgovinom drogom.

Bonus video: