Ovo su stvari koje malo ko zna o Sjevernoj Koreji

Jedan od najgorih prekršaja koji neko može da uradi je da napusti zemlju. Zato će biti ubijen ili dobiti kaznu u logoru
90 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2017. 16:30h

Da li ste znali da Sjeverna Koreja ima svoju vremensku zonu, kao i da ima najveću stopu pismenosti na svijetu?

Sjeverna Koreja je sinonim za autoritet, kontrolu i represiju, a svakodnevni život u njoj je misterija za ostatak svijeta. Međutim, ovu tajanstvenu zemlju godišnje posjeti oko 100 hiljada turista.

Evo nekoliko nevjerovatnih stvari koje vjerovatno niste znali o Sjevernoj Koreji:

Marihuana je legalna

Sjeverna Koreja ima nešto zajedničko sa Holandijom, Koloradom i Urugvajem - sve države su legalizovale marihuanu. U Sjevernoj Koreji, konkretno, dozvoljeno je kupiti i pušiti kanabis na javnim mjestima. “Kanabis se uzgaja širom Sjeverne Koreje, a vladine agencije ga čak izvoze i na taj način zarađuju”, kaže Sokil Park, direktor istraživanja i strategije neprofitne organizacije “Liberty In North Korea”.

Alkohol nije zabranjen

Izobel Jeng je 2013. godine učestvovala na maratonu u Pjongjangu i izvještavala o nekim iznenađujućim aspektima života u Sjevernoj Koreji. “Mnogi ljudi imaju pogrešna uvjerenja i misle da su mnoge stvari u Sjevernoj Koreji zabranjene. Međutim, mi smo se uvjerili u suprotno već tokom prve noći. Cijele večeri smo pili vodku i pjevali u jednom od kabarea u Pjongjangu.”

Vole Bitlse i američku animiranu seriju “Family Guy”

Zapadna kultura nije nepoznanica u Sjevernoj Koreji, kako mnogi misle. “Od poznatih fora iz ‘Family Guya’, preko poznavanja najvećih hitova čuvenih Bitlsa, do debata o igračima 'Mančester junajteda' - gotovo svi slojevi društva pokazuju veliko znanje o zapadnoj kulturi”, kaže Izobel.Imaju najveću stopu pismenosti u svijetu

Prema podacima “Svjetske knjige činjenica” (CIA), stopa pismenosti u Sjevernoj Koreji iznosi sto odsto, odnosno cijelo stanovništvo zemlje starije od 15 godina umije da čita i piše.

Imaju svoju vremensku zonu

Od avgusta 2015. Sjeverna Koreja živi u svojoj vremenskoj zoni. Uspostavljanje „Pjongjang vremena“, što je UTC +8.30 smatra se iskorjenjivanjem zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda. Ovo nije jedini vremenski podatak koji se razlikuje od ostatka sveta: Pjongjang koristi takozvani džuče kalendar, koji je isti kao gregorijanski kalendar, osim u činjenici da je za početnu godinu uzeta godina rođenja Kim Il Sunga, 1912.

Imaju najveći stadion na svijetu

Stadion Prvog maja nalazi se u Pjongjangu i najveći je stadion na svijetu, zahvaljujući kapacitetu od 150 hiljada gledalaca. Koristi se za takmičenja u raznim sportskim disciplinama, a izgrađen je 1989. godine.

Nemaju najautoritarniji režim na svijetu

Svake godine nevladina organizacija “Freedom House” rangira 20 najkontrolisanijih zemalja na svijetu. Iako je Sjeverna Koreja izuzetno autoritarna, ona je ipak treća na listi, odmah iza Somalije i Sirije.

Na jelovnicima se mogu naći neka vrlo neobična jela

“Hrana je vrlo ukusna u Sjevernoj Koreji. Nezaobilazno jelo je kimči, fermentisani kineski kupus (sličan našem kiselom kupusu), ali na menijima se mogu videti i jela od psećeg mesa”, kaže Izobel.

Nije teško posjetiti Sjevernu Koreju

Sjeverna Koreja nije klasična turistička destinacija, ali putovanje u ovu zemlju nije nemoguće. Šta više, vlada Sjeverne Koreje se trudi da ohrabruje razvoj turizma. Samo nemojte da se nadate da ćete putovati nezavisno i budite spremni da pratite određena pravila. Na svakom putovanju uz grupu turista idu i dva turistička vodiča, kao i vozač. Individualni izleti po sopstvenoj želji su zabranjeni. “Suprotno popularnom vjerovanju, proces dobijanja turističkih viza za Sjevernu Koreju je zapravo vrlo jednostavan”, kaže Dilan Haris iz britanske kompanije “Lupin trevel”. Sjeverna Koreja prihvata organizovane grupe koje podnesu zahtjev za vizu u ambasadi.

Pravilo “tri generacije kažnjavanja”

Sjevernokorejski zakon sprovodi politiku "tri generacije kažnajvanja". To znači da ako neko počini zločin, biće kažnjena i njegova djeca i unuci, a kazna je cio život proveden u logoru. Jedan od najgorih prekršaja koji neko iz Sjeverne Koreje može da uradi je da pokuša da napusti zemlju. Za to djelo biće ubijen ili će dobiti produženu kaznu u nekom od radnih logora.

Galerija

Bonus video: