Bajden: Istorijska odluka Finske i Švedske da traže članstvo u NATO, dodatno će ojačati našu odbrambenu saradnju

Rojters prensi da je Bajden rekao da misli da će kandidature Švedske i Finske za ulazak u NATO biti uspješne, uprkos prigovorima Turske na njihove aplikacije

2527 pregleda 8 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden danas je nazvao odluku Finske i Švedske da traže članstvo u NATO-u "istorijskom" i rekao da će "snažno podržati" prijave, prenosi agencija Beta.

Bajden će se sjutra u Vašingtonu sastati sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson kako bi razgovarati o njihovim kandidaturama i situaciji u Ukrajini. "Finska i Švedska su dugogodišnji, čvrsti partneri SAD. Ulaskom u NATO, oni će dodatno ojačati našu odbrambenu saradnju i koristiti čitavoj alijansi", rekao je Bajden

Rojters prensi da je Bajden rekao da misli da će kandidature Švedske i Finske za ulazak u NATO biti uspješne, uprkos prigovorima Turske na njihove aplikacije.

"Mislim da ćemo biti u redu", rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara o tome kako bi ubijedio Tursku članicu NATO da odustane od protivljenja ulasku Švedske i Finske u alijansu.

Bonus video: