Svijet ranjiviji na pandemiju nego ikada

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da u odnosu na 2019. nije došlo do napretka u pripremi globalnog odgovora na zdravstvene prijetnje

14853 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Svijet nije bolje pripremljen za novu pandemiju nego što je bio kada se koronavirus pojavio 2019. godine a moguće da je čak i u goroj situaciji imajući u vidu ekonomskih poteškoća, objavio je odbor koji je sastavila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za procjenu globalnog odgovora.

Izostanak napretka u reformama poput međunarodnih zdravstvenih regulativa znači da je svijet ranjiviji nego ikada, naveo je u izvještaju Nezavisni odbor za pandemijsku pripravnost i odgovor.

Helen Klark
Helen Klarkfoto: REUTERS

Autori izvještaja na čelu sa bivšom premijekom Novog Zelanda Helen Klark i bivšom predsjednicom Liberije Elen Džonson Sirlif, priznali su da je postignut određeni napredak, uključujući i izdvajanje većih finansijskih sredstava za SZO, ali su istakli da je proces prespor.

”Sada imamo iste instrumente i isti sistem koji je postojao u decembru 2019. za odgovor na pandemijsku prijetnju. Ti instrumenti prosto nijesu bili dovoljno dobri”, kazala je Klarkova novinarima.

”Ukoliko bi se dogodila pandemijska prijetnja ove, sljedeće ili neke naredne godine bili bismo u istoj situaciji... možda goroj, imajući u vidu fiskalne problemu većine, ako ne i svih, država u ovom trenutku”.

Elen Džonson Sirlif
Elen Džonson Sirliffoto: REUTERS

Jučerašnji izvještaj objavljen je uoči Svjetske zdravstvene skupštine koja se sljedeće nedjelje održava u Ženevi gdje se na godišnjem nivou donose odluke unutar SZO.

Mada su u izvještaju pozdravljeni određeni iskoraci, uključujući i inicijativu za formiranje odvojenog fonda za globalnu zdravstvenu bezbjednost pri Svjetskoj banci, upozorava se da globalno interesovanje jenjava i da je predug period neophodan za uspostavljanje drugih instrumenata - uključujući i međunarodne sporazuma za unapređenje pripravnosti.

Odbor je pozvao najviše nacionalne instance da ubrzaju procedure.

”Samo političko rukovodstvo na najvišem nivou ima legitimitet da okupi višestruke sektore na taj način”, navela je Sirlifova u saopštenju.

Bonus video: