poslije masovnog ubistva sredinom maja u Bafalu

SAD: Predstavnički dom usvojio zakon o jačanju resursa u borbi protiv domaćeg terorizma, jedan republikanac glasao za

Podržavaoci zakona smatraju da se njime pokrivaju "rupe" u dijeljenju obavještajnih podataka između ministarstva pravosuđa i ministarstva unutrašnjih poslova i Federalnog istražnog biroa (FBI), i da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista

2376 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se jačaju federalni resursi u borbi protiv domaćeg terorizma, poslije masovnog ubistva sredinom maja u Bafalu, u saveznoj državi Njujork.

Za zakon su glasala 222 člana Predstavničkog doma, a 203 su bila protiv, uglavnom iz redova republikanaca.

Jedini republikanac koji je glasao za je Adam Kinsindžer, prenose agencije.

Podržavaoci zakona smatraju da se njime pokrivaju "rupe" u dijeljenju obavještajnih podataka između ministarstva pravosuđa i ministarstva unutrašnjih poslova i Federalnog istražnog biroa (FBI), i da će boljim umrežavanjem biti olakšano i praćenje potencijalnih domaćih terorista.

Prema sadašnjim zakonima, federalne agencije mogu da prate one za koje sumnjaju da su teroristi, ali moraju da otvore posebne kancelarije za to, i da formiraju radne grupe.

Ovim zakonom će biti obezbeđeno oko 105 miliona američkih dolara za narednih pet godina, a novac je namijenjen uglavnom za zapošljavanje potrebnog osoblja.

Zakonom je predviđeno da nadležne agencije svakih šest mjeseci podnose izvještaj i procjene o domaćem terorizmu i prijetnjama koje šalju neonacističke i rasističke grupe.

Demokrate u Senatu obećavaju da će o ovom zakonu glasati sljedeće nedjelje, ali su šanse za usvajanje neizvjesne, jer demokrate imaju 50 od 100 mjesta u Senatu, i ne glasaju uvijek svi senatori za.

Republikanci su protiv ovog zakona jer smatraju da daje previše ovlašćenja Ministarstvu pravosuđa da može da sprovodi nadzor nad pojedincima.

Smatraju i da se zakonom ne tretiraju ljevičarske ekstremističke grupe.

Nije prvi put da demokrate u Predstavničkom domu usvajaju ovakav predlog zakona. Sličan je usvojen i 2020, ali nije prošao u Senatu, podsjeća Glas Amerike.

Najmanje deset osoba je ubijeno 14. maja u gradu Bafalo, u saveznoj američkoj državi Njujork.

Osumnjičeni za pucnjavu u supermarketu u gradu Bafalo je 18-ogodišnji bjelac.

Prema navodima policije, napadač je pucao na 11 osoba afroameričkog porijekla i dvoje bjelaca, a potom se predao vlastima.