Konačan udarac: Džihadisti iz Rake bježali uz ljudski štit

Borbe će biti nastavljene dok god cijeli grad ne bude očišćen od terorista, uključujući i starne borce, navodi se u saopštenju Sirijskih demokratskih snaga
1 komentar(a)
Raka, Sirija, SDF, Foto: Reuters
Raka, Sirija, SDF, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2017. 10:30h

Sirijske demoktratske snage (SDF), koje podržavaju koalicione snage koje predvodi SAD, saopštile su da su pokrenule danas konačni napad protiv pripadnika Islamske države.

Borbe će biti nastavljene dok god cijeli grad ne bude očišćen od terorista, uključujući i starne borce, navedeno je u saopštenju SDF, prenio je Rojters.

Grupa boraca Islamske države evakuisala se tokom noći iz Rake koristeći civile kao ljudski štit, rekao je portparol sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali.

SDF nastavlja da se bori sa preostalim elementima Islamske države unutar Rake, rekao je Bali, dodavši da strani borci nisu otišli u sklopu sa dogovorom o povlačenju.

"Operacija se završila, a borba se nastavlja. Sinoć su posljednji borci koji su pristali da napuste grad izašli iz njega", rekao je Bali za Rojters.

I sirijski i strani borci Islamske države (ID) biće evakuisani iz svog donedavnog uporišta Rake u Siriji, u skladu sa dogovorom, saopšteno je ranije.

Omar Aluš, istaknuti zvaničnik Civilnog saveta Rake, rekao je da je postignut dogovor kojim se borcima ID omogućuje da napuste taj grad, nad kojim su Sirijske demokratske snage, uz podršku SAD, na pragu da uspostave kontrolu, prenosi AFP.

"I strani borci obuhvaćeni su dogovorom", naveo je on.

SDF su ušle u Raku u junu, nakon što su nekoliko mjeseci proveli pokušavajući da opkole grad.

Alijansa je brzo napredovala krajem septembra, kada je kontrolisala oko 80 odsto grada.

Dok se borba protiv ID u Iraku i Siriji bliži kraju, svijet strahuje zbog mogućnosti novog, velikog rata na Bliskom istoku. U Iraku je nedavno došlo do masovne predaje džihadista koji sada kontrolišu samo mala područja uz sirijsku granicu.

Bonus video: