Bajden nakon Južne Koreje u posjeti Japanu

U znaku američkih ambicija u regionu Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Junom govorio o "svjetskom takmičenju između demokratija i autokratija" naglasivši da je region Azije i Pacifika u tom takmičenju važno borilište

2357 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden putuje danas u Japan, drugu etapu puta poslije Južne Koreje tokom koga nastoji da ojača vođstvo SAD u Aziji naspram Kine u ekspanziji i opasno nepredvidljive Sjeverne Koreje.

Bajden napušta Južnu Koreju gdje je imao više sastanaka sa novim predsjednikom Jun Suk-jeolom da razgovara između ostalog o jačanju vojnih vježbi da bi se suprotstavili "zveckanju oružja" sjevernokorejskog vodje Kim Džong Una.

To je objavljeno u vrijeme kada je južnokorejska obavještajna služba javila da je Sjeverna Koreja završila pripreme za sprovođenje nuklearne probe koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva u posljednjih pet godina. Nije isključeno da se ta proba obavi dok je američki predsjednik u poseti Aziji.

U znaku američkih ambicija u regionu Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Junom govorio o "svjetskom takmičenju između demokratija i autokratija" naglasivši da je region Azije i Pacifika u tom takmičenju važno borilište.

"Dugo smo govorili o potrebi da se ova saradnja ne ograniči na SAD, Japan i Koreju već da obuhvati cijeli Pacifik, Južni Pacifik i Indo-Pacifik. Mislim da je ovo putovanje šansa", rekao je Bajden.

Kina je glavni rival SAD-u u toj geopolitičkoj borbi.

Tokom posjete Južnoj Koreji Bajden je takođe potpisao zakon koji je američki Kongres usvojio u četvrtak o ogromnom paketu pomoći od 40 milijardi dolara Ukrajini da joj pomogne u odbrani od ruske invazije.

Prije odlaska iz Seula Bajden se sastao sa šefom proizvođača automobila Hjundaj da proslavi odluku te kompanije o investiranju 5,5 milijradi dolara u fabriku električnih vozila u južnoj američkoj državi Džordžiji.

Takođe je sa južnokorejskim predsjednikom Junom posjetio američke u južnokorejske trupe, u znaku zaista integrisanog ekonomskog i vojnog saveza dvije zemlje, rekao je visoki zvaničnik Bijele kuće.

U Japanu će se sjutra sastati sa premijerom Fumijom Kišidom i carom Naruhitom prije sastanka Kvada u utorak, diplomatskog formata koji okuplja SAD, Japan, Indiju i Australiju. Predsjednik SAD tada će otkriti novu američku inicijativu za trgovinu u tom regionu.

Sjeverna Koreja i dalje zabrinjava pošto je ubrzala probe oružja od početka godine. Juče su Bajden i Jun rekli da hoće da ojačaju vojnu saradnju da bi se suprotstavili rastućoj prijetnji Sjeverne Koreje, tako što će povećati domet i obim zajedničkih vojnih vježbi na Korejskom poluostrvu i oko njega.

Svako jačanje zajedničkih vojnih vježbi može da razljuti Pjongjang koji smatra te manevre generalnom probom za invaziju.

Bonus video: