Zelenski najavio obraćanje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Zelenski će koristiti ovu novu tribinu da traži od svijeta da obezbijedi Kijevu još pomoći, kako finansijske tako i vojne

2579 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski obratiće se sjutra putem video veze političkim i ekonomskim vođama okupljenim na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

U središtu godišnjeg sastanka Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu će biti krize - rat u Ukrajini, pandemija korona virusa i klimatske promjene će dominirati sastankom koji se održava uživo od ponedjeljka do četvrtka, poslije dvije godine prekida zbog kovida-19, prenosi Frans pres.

Zelenski će koristiti ovu novu tribinu da traži od svijeta da obezbijedi Kijevu još pomoći, kako finansijske tako i vojne.

Jedan broj ukrajinskih političkih zvaničnika otputovalo je u Švajcarsku da prisustvuju skupu lično. S druge strane Rusi su isključeni.

Za osnivača Foruma u Davosu Klausa Švaba skup 2022. održava se u najprikladnijem trenutku i najvažniji je od kada je formiran Forum prije više od 50 godina.

"Agresija Rusije će biti viđena u istorijskim knjigama kao raspad poretka rođenog poslije Drugog svjetskog rata i Hladnog rata", ocijenio je on tokom brifinga ove nedelje. On je dodao da će Davos učiniti sve u svojoj moći da podrži Ukrajinu i njenu rekonstrukciju.

Američki predsjednik Džo Bajden nije čekao Davos da potpiše, tokom zvanične posjete Seulu, zakon koji je Kongres usvojio u četvrtak i kojim se daje paket pomoći od 40 milijardi dolara za podršku Ukrajini.

Bonus video: