proširili spisak

Ko sve ne smije u Rusiju: Na spisku preminuli senatori, Morgan Friman, ali ne i Tramp

Na listi su osobe iz svih sfera života, a Moskva se posebno fokusirala na američku tehnološku industriju

6395 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusija je proširila listu američkih državljana kojima je trajno zabranjen ulazak na njenu teritoriju, te ona sad broji skoro hiljadu imena, kao odgovor na antiruske sankcije koje su uvele Sjedinjene Države.

Na listi se, pored očekivanih imena, kao što su predsjednik SAD Džozef Bajden, potpredsjednica Kamala Haris ili državni sekretar Entoni Blinken, nalaze i republikanci, izvršni direktori tehnoloških kompanija, novinari, preminuli senatori, obični američki građani, pa čak i glumac Morgan Friman.

Međutim, kako navodi Vašington post, na listi se ne nalazi jedno značajno ime - bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Zapravo, jedini član Trampove administracije kojem je zabranjen ulazak u SAD je bivši državni sekretar Majk Pompeo, prenosi N1.

Moskva je, takođe, na listu stavila i bivše senatore Džona Mekejna, Harija Rida i Orina Heča, iako su svi preminuli. Mekejn je umro 2018. godine u 81. godini, Rid u decembru prošle u 82. drugoj, a Heč prošlog mjeseca u 88. godini.

Na listi su, prema Vašington postu, osobe iz svih sfera života, 86 osoba je označeno samo kao "američki građani". Među njima su rabini, LGBT aktivisti, advokat iz Ajove i profesor istorije na Jejlu.

Rusija se posebno fokusirala na američku tehnološku industriju, te je tako na svoju "crnu" listu stavila izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga i predsjednika Majkrosofta Breda Smita.

Među američkim novinarima koji neće moći da uđu u Rusiju su Dejvid Ignjašus iz Posta, Džordž Stefanopulos iz ABC njuza, Sjuzan Glejser iz Njujorkera, Bret Stivens iz Njujork tajmsa i Bijana Golodriga iz CNN.

Jedno od najvećih iznenađenja na listi je glumac Morgan Friman (84), dobitnik Oskara.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u objašnjenju navelo da se našao na ovoj listi jer je 2017. "snimio video poruku u kojoj je optužio Rusiju za kovanje zavjere protiv SAD i poziva za borbu protiv naše zemlje".

Friman je govorio protiv Rusije u ime grupe koja je pokušavala da podigne svijest o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

"Napadnuti smo. U ratu smo", kazao je tada Friman.