Ruski i kineski avioni „ispratili” Bajdena

Japanski ministar odbrane ocijenio je kao provokaciju približavanje ruskih i kineskih bombardera u trenutku kada se u Tokiju održava sastanak lidera grupe Quad

27117 pregleda 11 komentar(a)
Kineski bombarder “H-6” juče iznad Istočnog kineskog mora, Foto: Rojters
Kineski bombarder “H-6” juče iznad Istočnog kineskog mora, Foto: Rojters

Ruski i kineski vojni avioni juče su u okviru zajedničkih vježbi patrolirali azijsko-pacifičkim regionom u neobičnom ispraćaju američkog predsjednika Džoa Bajdena koji je juče završio posjetu Aziji u okviru koje je iznervirao Peking.

Japan je podigao svoje borbene avione nakon što su se ruski i kineski bombarderi približili njegovom vazdušnom prostoru i to u trenutku kada se u Tokiju održavao sastanak lidera grupe Quad, kojoj pripadaju Japan, Australija, Indija i Sjedinjene Države. Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši je potez Rusije i Kine nazvao provokacijom.

Bajden u šali napušta sastanak sa novim premijerom Australije Entonijem Albanezeom
Bajden u šali napušta sastanak sa novim premijerom Australije Entonijem Albanezeomfoto: REUTERS

Ovo je bila prva zajednička vježba Kine i Rusije od kako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara, kazao je za Rojters jedan američki zvaničnik i istakao da se dogodila na kraju četvorodnevne turneje predsjednika SAD Džoa Bajdena.

”Smatramo da ovo pokazuje da je Kina i dalje spremna da se blisko povezuje sa Rusijom, uključujući i kroz vojnu saradnju”, kazao je za Rojters visoki zvaničnik američke admionistracije, dodajući da takve aktivnosti moraju biti planirane unaprijed.

”Kina se ne udaljava od Rusije. Umjesto toga, ova vježba pokazuje da je Kina spremna da pomogne Rusiji u odbrani istoka dok se Rusija bori na zapadu”, kazao je zvaničnik.

Bajden je tokom turneje, čiji je cilj između ostalog bilo i suprotstavljanje rastućem uticaju Kine u regionu, naglasio da će Sjedinjene Države stajati uz svoje saveznike i partnere i zalagati se za slobodni i otvoreni Indo-pacifički region.

Peking i Moskva su proglasile partnerstvo “bez granica” svega nekoliko nedjelja prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio pokretanje invazije na Ukrajinu, a Kina je odbila da osudi taj potez.

Zajednička patrola ruskih i kineskih aviona iznad Japanskog i Istočnog kineskog mora trajala je 13 sati i u njoj su učestvovali ruski strateški bombarderu “tu-95” i kineski avioni “sian H-6”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Avioni japanskih i južnokorejskih vazduhoplovnih snaga pratili su ruske i kineske letjelice tokom dijela vježbe, stoji u saopštenju.

Tokio je preko diplomatskih kanala izrazio “veliku zabrinutost” i Rusiji i Kini, kazao je Kiši na konferenciji za novinare.

On je incident okarakterisao kao provokaciju od strane Pekinga i Moskve na dan kada su se Bajden, indijski premijer Narendra Modi i novoizabrani lider Australije, Entoni Albaneze, sastali u Tokiju.

Kinesko ministarstvo odbrane potvrdilo je održavanje zajedničke vazdušne patrole nad Japanskim i Istočnim kineskim morem i iznad zapadnog Pacifika nazivajući to dijelom godišnje vojne vježbe.

U ponedjeljak, Bajden je naljutio Kinu rekavši da bi bio spreman da upotrijebi silu za odbranu Tajvana, ali je juče pojasnio da se američka politika “strateške neodređenosti” prema demokratskom ostrvu nije promijenila.

Teme Tajvana i Rusije dominirale su sastankom u Tokiju, a lideri Quad grupe naglasili su posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-pacifičkom regionu koji je suočen sa sve nametljivijom Kinom.

U zajedničkom saopštenju navodi se da su lideru “razgovarali o odgovorima njihovih država na konflikt u Ukrajini i na aktuelnu tragičnu humanitarnu krizu”.

U očiglednom ustupku Indiji, koja već duže vrijeme njeguje bliske odnose sa Rusijom, riječi “Rusija” ili “ruski” nisu upotrijebljene u saopštenju.

Nakon Quad samita, japanski premijer Fumio Kišida kazao je da su lideri, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, izrazili bojazni povodom dešavanja u Ukrajini i da su se usaglasili oko važnosti vladavine prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Bonus video: