Bajden: Moramo se suprotstaviti oružnom lobiju

U Americi ponovo pokrenuta debata o liberalnim zakonima za posjedovanje oružja nakon što je 18-godišnjak u jednoj osnovnoj školi u Teksasu ubio 19-oro djece i dvije nastavnice

18613 pregleda 5 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Dok Amerika tuguje nakon posljednjeg masovnog ubistva u kojem je 18-godišnji Salvador Ramos u jednoj osnovnoj školi u Teksasu ubio 19-oro djece i dvije nastavnice, Ministarstvo pravde SAD objavilo je da su domaće kompanije proizvele 139 miliona komada oružja za komercijalno tržište u periodu između 2000. i 2020.

”Kao nacija, moramo da se zapitamo kada ćemo se za ime boga suprotstaviti oružnom lobiju, kada ćemo za ime boga uraditi ono što svi u dubini duše znamo da je neophodno”, kazao je predsjednik SAD Džo Bajden, koji je naredio da sve zastave u zemlji do sutona u subotu budu spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog tragedije u Teksasu.

Oruzje SAD
foto: graphicnews.com

”Umoran sam i muka mi je od ovoga”, kazao je demokratski predsjednik, ali nije izašao sa konkretnim predlogom.

Sjedinjene Države su jedina zemlja u kojoj ima više komada oružja za civilnu upotrebu nego stanovnika. Sa 120,5 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika SAD imaju najveću stopu oružja po glavi stanovnika – više od duplo nego na Foklandskim Ostrvima i u Jemenu, drugoj i trećoj zemlji po toj statistici.

Joe Biden
foto: REUTERS

Napad u srijedu u Teksasu je najsmrtonosniji napad u jednoj školi od kada je napadač usmrtio 26 osoba, uključujući i 20 djece, u Osnovnoj školi Sendi Huk u Konektiketu u decembru 2012. godine.

Policija je juče saopštila da je svih 19 ubijenih učenika i dvoje nastavnika u Osnovnoj školi Južni Teksas bilo iz istog četvrtog razreda u čijoj se učionici zabarikadirao napadač, koji je kasnije ubijen u okršao sa policijom.

Stradale nastavnice su identifikovane kao Eva Morales i Irma Garsija, koje su radile u istom odjeljenju.

Salvador Ramos je, kako prenose mediji, ubilački pohod počeo tako što je kod kuće pucao u svoju babu. Zatim se odvezao do obližnje škole gdje je slupao automobil i ušao u zgradui noseći taktičku opremu i oružje. Njegova baba je preživjela ali je u kritičnom stanju. Istražitelji se nadaju da bi ona mogla pomoći u utvrđivanju motiva

U napadu je povrijeđeno i nekoliko djece, ali policija nije navela precizne podatke.

Napad, koji je uslijedio svega deset dana nakon što rasista bijelac ubio 13 osoba u supermarketu u većinski afroameričkoj četvrti u Bafalu, po ko zna koji put je pokrenuo debatu o strožijim zakonima za posjedovanje oružja u SAD.

Međutim, Rojters ističe da mogućnost uvođenja strožeg zakona ostaje malo vjerovatna u Vašingtonu. Praktično svi republikanci u Kongresu protive se novim ograničenjima za posjedovanje oružja, pozivajući se na Ustav SAD koji garantuje pravo na nošenje oružja.

Teksas pucnjava
foto: REUTERS

U Sjedinjenim Državama broj žrtava od oružanog nasilja iznosi četiri na 100 000, osam puta više od Kanade, koja je na sedmom mjestu po broju stanovnika koji posjeduju oružje.

Svjetski lideri juče su izrazili šokiranost i saosjećanje. Papa Franjo je kazao da mu je “srce slomljeno” zbog tragedije u Teksasu i pozvao na okončanje “neograničenog šverca oružja”.

Demokrate u Vašingtonu ponovile su juče pozive na uvođenje strožih zakona. Senator Kris Marfi iz Konektiketa kazao je juče da “ne zna zašto ljudi misle da su bespomoćni po ovom pitanju”. “Znate u ovoj zemlji oružje teče kao voda. I zato imamo toliko masovnih ubistava”.

Predstavnički dom u kojem demokrate imaju većinu prošle godine je usvojio dva zakona koji predviđaju podrobnije provjere prilikom kupovine vatrenog oružja, ali taj zakon nije prošao u Senatu jer je za to bila potrebna podrška još najmanje 10 republikanaca.

Napad se dogodio svega nekoliko dana prije nego što je Nacionalna oružana asocijacija, glavna lobistička grupa u toj industriji, trebalo da održi godišnji sastanak u Hjustonu. Nekoliko uticajnih republikanaca iz Teksasa, uključujući guvernera Grega Ebota i senatore Teda Kruza i Džona Kornina, trebalo je da budu govornici na tom događaju.

Druge države su mijenjale zakone o posjedovanju oružja nakon masovnih ubistava. Kada je u napadu u školi u Danblejnu u Škotskoj ubijeno 16 učenika i njihov nastavnik, tamošnja vlada je u roku od godinu dana zabranila privatno posjedovanje oružja, usljed čega je Britanija dobila jedan od najstrožijih zakona tog tipa.

Nakon najtežeg masovnog ubistva u Australiji, savezna vlada je zabranila automatsko oružje i puške. U narednih deset godina, broj žrtava u oružanom nasilju u Australiji pao je za 50 odsto. Na Novom Zelandu, zakoni o oružju su pooštreni nakon napada na džamiju u Krajstčerču, a zabranjeno je posjedovanje svake vrste poluautomatskog oružja.

Bonus video: