Odgovor Rusiji i Kini: Zajednički let japanskih i američkih borbenih aviona

Let je obavljen nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, među kojima i interkontinentalnu balističku raketu, nakon posjete Bajdena Aziji

8438 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanske i američke snage izvele su zajednički let borbenim avionima iznad Japanskog mora kao odgovor na takođe zajednički let bombardera Rusije i Kine u vrijeme dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden boravio u Tokiju, saopštilo je u četvrtak, 26. maja japansko Ministarstvo odbrane.

"Zajednički let Japana i SAD imao je za cilj da potvrdi kombinovane sposobnosti japanskog SDF-a i američkih snaga i dodatno ojača japansko-američku alijansu. Da bi odgovorili na bilo kakvu hitnu situaciju, preduzimamo maksimalnu spremnost", saopštio je štab japanskih snaga za samoodbranu.

Let je obavljen nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila tri projektila, među kojima i interkontinentalnu balističku raketu, nakon posjete Bajdena Aziji.

Tokom posjete je američki predsjednik potvrdio podršku Seulu i Tokiju zbog nuklearnih prijetnji Pjongjanga. Rakete su ispaljene u pravcu Japanskog mora i pale su u vode izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Kineski i ruski strateški bombarderi izveli su u utorak zajedničke letove u blizini Japana u vreme dok je Bajden razgovarao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i kolegama iz Indije i Australije o alijansi "Kvad", indo-pacifičkoj bezbjednosnoj i ekonomskoj koaliciji protivteže rastućem uticaju Kine u regionu.

Kineski bombarderi H-6 pridružili su se ruskim TU-95 iznad Japanskog mora i preletjeli iznad Istočnog kineskog mora, ali nisu narušili japanski vazdušni prostor. Ruski izviđački avion Il-20 primećen je kako leti pored sjeverne japanske obale.

Kinesko-ruski zajednički let predstavlja "povećan nivo provokacije" i prijetnju za "Kvad", saopštilo je u utorak japansko Ministarstvo odbrane.

U zajedničkom letu Japana i SAD učestvovalo je osam ratnih aviona sa sjedištem u Japanu, među kojima su po četiri američka lovca F-16 i japanska F-15.

Bonus video: