"SAD najbolje znaju kako može doći do deeskalacije"

Savjet bezbjednosti UN danas glasa o novim sankcijama Sjevernoj Koreji

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova "za" i da Francuska, Rusija, Kina, Britanija i SAD ne ulože veto

3305 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) danas će glasati o predlogu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se pooštre sankcije Sjevernoj Koreji zbog njenog lansiranja balističkih projektila, ali Kina, koja ima pravo veta, smatra da rezolucija neće riješiti probleme.

Glasanje će biti održano dan nakon što je Pjongjang ispalio tri projektila, uključujući jedan za koji se vjeruje da u pitanju najveći interkontinentalni balistički projektil, podsjeća Rojters.

Ovo je samo najnoviji u nizu balističkih projektila ove godine ispaljenih sa sjevera Korejskog poluostrva, koje je Savjet bezbjednosti zabranio.

Nacrt rezolucije bi "dalje ograničio sjevernokorejsku mogućnost da razvija nezakonito oružje za masovno uništenje i balističkih raketnih programa, pojednostavio bi sprovođenje sankcija i pomogao bi u isporuci humanitarne pomoći onima kojima je to potrebno", naveo je američki zvaničnik.

Kina i Rusija su ranije tražile ublažavanje sankcija Pjongjangu iz humanitarnih razloga.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova "za" i da Francuska, Rusija, Kina, Britanija i SAD ne ulože veto.

"Ne mislimo da rezolucija koju je predložila Amerika može da riješi bilo šta", rekao je za Rojters portparol kineske misije pri UN i dodao da je Kina umjesto toga predložila da SB usvoji zvaničnu izjavu, umjesto rezolucije o sankcijama.

"SAD najbolje znaju kako može doći do deeskalacije, ali jednostavno to odbijaju. Vašington bi trebalo da pokaže više iskrenosti i fleksibilnosti ukoliko želi da postigne napredak sa Sjevernom Korejom", naveo je portparol.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je za Rojters u sredu da bi voleo da vidi finalni nacrt rezolucije SAD prije nego što ga komentariše, ali je dodao da akcije UN ne bi bile "posebno pogodne" za odnose sa Pjongjangom.

Prema navodima iz Seula, Sjeverna Koreja je u srijedu lansirala tri balistička projektila, a jedan od njih je, prema južnokorejskoj vojsci, bio interkontinentalni, dok su preostala dva bila kratkog dometa.