Izrael očekuje napade poslije ubistva iranskog pukovnika

Izraelski zvaničnici su izrazili gnjev zbog izvještaja u Njujork tajmsu, da je Izrael odgovoran za ubistvo iranskog pukovnika Hasana Sajada Hodaija

1671 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izrael očekuje da će Iran napadima na Izraelce u inostranstvu pokušati da se osveti za ubistvo visokog iranskog vojnog komandanta ubijenog u nedjelju u Teheranu i preporučiće da se ne putuje u neke zemlje koje se graniče sa Islamskom Republikom, javili su izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici su izrazili gnjev zbog izvještaja u Njujork tajmsu, koji se poziva na američke izvore, da je Izrael odgovoran za ubistvo iranskog pukovnika Hasana Sajada Hodaija.

Oni su to označili kao kršenje povjerenja između dvije zemlje saveznice, koje blisko sarađuju u oblasti bezbjednosti i obavještajnog rada i upozorili da bi Izraelci mogli biti meta iranske osvete.

Njujork tajms je objavio da je Izrael obavijestio administraciju predsjednika SAD Džozefa Bajdena o svojoj operaciji u Iranu u kojoj je ubijen pukovnik.

Ubila su ga dva nepoznata napadača na motoru dok je sjedio u automobilu ispred svoje kuće.

Zvaničnici u Izraelu vjeruju da je informacija koju je objavio Njujork tajms potekla od protivnika izraelskih akcija protiv Irana u administraciji SAD jer se brinu da bi mogle nanijeti štetu pregovorima o povratku nuklearnom sporazumu Irana sa velikim silama iz 2015. godine.

Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo Hodaija kako bi umanjio ambicije Teherana da osveti njegovu smrt napadima na izraelske ciljeve.

Kako su naveli izraelski zvaničnici Hodai je bio zamjenik komandanta Jedinice 840 koja je planirala prekogranične napade na strance uključujući Izraelce.

On je navodno bio zadužen za operacije jedinice na Bliskom istoku i susjednim zemljama Irana i u protekle dvije godine je umiješan u pokušaje terorističkih napada na Izraelce, Evropljane i američke civile i zvaničnike vlade u Kolumbiji, Keniji, Etiopiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kipru.

Iran nikada nije potvrdio postojanje Jedinice 840.

Bonus video: