Dahlan pod istragom Međunarodnog suda zbog veza sa Gadafijevim sinom

Krajem 2012. godine, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda uputio je pismo palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, tražeći pomoć palestinske vlade u istrazi o libijskom građanskom ratu
483 pregleda 10 komentar(a)
Muhamed Dahlan (Novina)
Muhamed Dahlan (Novina)
Ažurirano: 13.10.2017. 18:49h

Bivši lider palestinske stranke Fatah i državljanin Crne Gore Mohamed Dahlan pod istragom je Međunarodnog krivičnog suda zbog veza sa Seifom Al-Islamom Gadafijem, sinom bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, prenosi Bliskoistočno oko (Middle East Eye).

Krajem 2012. godine, tužilac Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensuda uputio je pismo palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu, tražeći pomoć palestinske vlade u istrazi o libijskom građanskom ratu.

"U interesu istrage, moj kabinet traži pomoć Vlade Palestine u vezi navodne umiješanosti dvojice palestinskih državljana - Mohameda Dahlana i Mohameda Borhana Rašida, čije veze sa Seifom Al-Islamom Gadafijem i Abdulahom Al Senusijem, kao i drugim pojedincima odgovornim za najozbiljnije zločine su razlog velike zabrinutosti ovog suda. Moj kabinet moli za Vašu pomoć u identifikovanju detalja o njihovoj umiješanosti u te zločine, uključujući moguće pomaganje i podržavanje njihovih djela", stoji u obraćanju Abasu.

Bliskoistočno oko nije u saznanju da li je istraga još uvijek u toku.

U pismo se navodi da Međunarodni krivični sud ima nadležnost da sprovodi istragu po pitanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Portparol suda je, odgovarajući na navode lista, kazao da ne može davati izjave o tome da li je istraga još uvijek aktuelna.

"Politika kabineta tužioca je da ne dajemo izjave povodom navoda o bilo kakvim pravnim aktivnostima i o tome da li ih sprovodimo ili ne", stoji u saopštenju suda.

U martu 2011. godine, Međunarodni krivični sud pokrenuo je istragu o stanju u Libiji u kojem je svrgnut i ubijen Moamer Gadafi.

Nalog za hapšenje njegovog sina Saida Al-Islama izdat je u junu iste godine, na osnovu dva zločina protiv čovječnosti.

On je optužen za navodnu krivičnu odgovornost u ubijanju i progonu civila širom Libije, počevši od 15. februara 2011. godine.

U saradnji sa ocem, stoji u nalogu za hapšenje, on je planirao da "po bilo koju cijenu" uguši građanske proteste protiv Gadafijevog režima.

Saif Al-Islam je pušten na slobodu ove godine, nakon što je šest godina proveo kao zatočenik grupe militanata i nepoznato je gdje se sad nalazi.

Turski list “Dailysabah” prozvao je ranije ove godine Dahlana, koji ima i državljanstva Crne Gore i Srbije, da je umiješan u pokušaj navodnog državnog udara, 15. jula prošle godine, tokom kojeg je trebalo da bude srušen predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Dahlan i njegova supruga su 2010. na predlog tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, dobili crnogorsko državljanstvo po povlašćenim uslovima dok je Vlada Srbije, premijera Aleksandra Vučića, prije tri do četiri godine, na zatvorenoj sjednici, dodijelila državljanstvo ovom kontroverznom Palestincu, članovima njegove najuže porodice i petorici najbližih političkih saradnika.

Dahlanu je prošle godine u decembru u Ramali, sjedištu Palestine, trebalo da počne suđenje u odsustvu zbog navodne višemilionske pronevjere sa državnim fondovima

U fokus domaće javnosti Dahlanovo ime našlo se 2014. kada je Vlada Crne Gore planirala da u dugoročni zakup da Kraljičinu plažu kod Čanja, a kupac je navodno bila kraljevska porodica iz UAE. Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu u rejonu Dubovica, stoji upravo Dahlan. Sljedeće godine, Royal group iz UAE je odustala od projekta na Kraljičinoj plaži. Na Dahlanovo ime je u tom periodu registrovano više firmi u Crnoj Gori, od kojih su neke ugašene.

U predlogu za dobijanje državljanstva, koji su objavili mediji, a koji je Đukanović 2010. dostavio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću (SDP) se navodi da je Dahlanova lična zasluga što je "Crna Gora uspostavila veoma kvalitetan odnos s kraljevskom porodicom Al Nahijan u UAE”. “Gospodin Dahlan je svih godina veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti, ali prije svega najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”, naveo je Đukanović.

Bonus video: