Roditelj ubijene djevojčice iz Teksasa hoće da tuži proizvođača oružja: Kako se proizvodi reklamiraju mlađima?

Ubica iz Uvaldea, Salvador Ramos star 18 godina, upao je u osnovnu školu 24. maja i ubio 19 djece i dvoje nastavnika. Policija ga je ubila na licu mjesta. Ramos je legalno kupio pušku za svoj 18. rođendan, 17. maja

8670 pregleda 1 komentar(a)
Detalj ispred škole u Uvaldeu, Foto: Reuters
Detalj ispred škole u Uvaldeu, Foto: Reuters

Otac desetogodišnje Ameri Džo Garze koja je ubijena u školi u Uvaldeu, u američkoj državi Teksas, preduzeo je prve korake ka tužbi protiv firme "Danijel Difens", proizvođača poluautomatske puške kojom je počinjeno masovno ubistvo, prenosi Glas Amerike.

Advokati Alfreda Garze zatražili su od firme "Danijel Difens" da dostavi informacije o tome na koji način reklamira svoje proizovde mlađoj publici.

"Molimo vas da nam dostavite infromacije sada, da ne čekate da ih gospodin Garza zatraži sudskim putem", piše u pismu.

Firma "Danijel Difens", sa sjedištem u Džordžiji, nije odgovorila na upit za komentar.

Ubica iz Uvaldea, Salvador Ramos star 18 godina, upao je u osnovnu školu 24. maja i ubio 19 djece i dvoje nastavnika. Policija ga je ubila na licu mjesta. Ramos je legalno kupio pušku za svoj 18. rođendan, 17. maja.

Slučaj Sendi Huk

Džoš Koskof, advokat koji zastupa porodicu Garza, vodio je i slučaj roditelja iz osnovne škole Sendi Huk (gdje je 2012. ubijeno 20 djece), koji su tužili proizvođača oružja - Remington - i dobili 73 miliona dolara odštete.

To je ujedno bila i prva značajna nagodba sa proizvođačem oružja u slučaju masovnog ubistva, jer su kompanije uglavnom zaštićene federalnim zakonom od tužbi.

"Presuda u slučaju Sendi Huk nije obavezujuća, ali to ne znači da nema određenu snagu", rekao je Koskof.

Advokat je objasnio da se fokusira na ono što proizvođači oružja reklamiraju djeci i tinejdžerima.

"Ubica koji je tek napunio 18 godina je tačno znao koje oružje hoće", rekao je Koskof.

U odvojenoj tužbi, zaposlena u školi Emilija Marin tražila je od suda u Teksasu da naredi Danijel Difensu da preda dokumenta u vezi sa reklamiranjem oružja.

Proizvođači oružja su federalnim zakonom (PLCAA) zaštićeni od tužbi u slučaju da se njihovim oružjem počini krivično djelo.

Ali, Vrhovni sud Konektikata je 2019. presudio da je porodice ubijenih u Sendi huku mogu da tuže Remington, bez obzira na federalni zakon, jer je već kršio neka pravila o reklamiranju koja su važila u toj saveznoj državi.

Bonus video: