NAKON SAD-A

I Izrael najavio povlačenje iz UNESCO

Navodi se da je Netanjahu odluku SAD da napusti UNESCO nazvao "hrabrom i moralnom"
0 komentar(a)
Izrael, Foto: Shutterstock
Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.10.2017. 17:44h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlačenje iz UNESCO, nekoliko sati nakon što su SAD uputile slično saopštenje.

Navodi se da je Netanjahu odluku SAD da napusti UNESCO nazvao "hrabrom i moralnom" i u saopštenju dodao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da započne pripreme za izraelsko napuštanje agencije UN za kulturu i obrazovanje.

SAD su donijele odluku da se povuku iz UNESCO zbog "antiizraelskih stavova" tijela, javlja AFP. Zvaničnici UNESCO izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je ranije danas da odluka SAD da se povuku iz UNESCO predstavlja "cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava "novu eru" u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka delom izazvana zbog "stalne pristrasnosti u UNESCO usmjerene protiv Izraela".

Agencija podsjeća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tijela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto vjeruje da prije toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

TAS prenosi da je predsedavajući ruskog Saveta federacije Kosačev, reagujući na potez SAD, ocenio da je "u nizu odluka o napuštanju sopstvenih međunarodnih obaveza, ovaj potez deluje posebno sramotno".

"On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavljaju. Ova odluka neće doneti dobra SAD, a Vašington je ozbiljno oštetio sopstvenu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom", napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP navodi da se administracija predsednika SAD Donalda Tramp već mesecima pripremala za mogućnost napuštanja UNESCO, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri UNESCO letos rečeno da je sve na čekanju i savetovano im da potraže druge poslove.

Trampova administracija u predlogu budžeta za narednu fiskalnu godinu, prema AP-u, nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje UNESCO koje je Vašington ranije uveo.

Navodi i da su se na nedostatak osoblja u misiji i planova za finansiranje UNESCO nadovezivale stalne optužbe na račun ove agencije UN koje su dolazile od visokih američkih zvaničnika, uključujući i ambasadorku SAD pri UN Niki Hejli.

U agencijskom izveštaju se podseća da su se SAD osamdesetih godina 20. veka povukle iz UNESCO, a pored lošeg upravljanja, navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratile u članstvo 2003.

Ova agencija prenosi da je američki Stejt department saopštio da se SAD od 31. decembra 2018. povlače iz UNESCO, dok je prethodno u Rojtersovoj vesti stajalo samo da odluka "stupa na snagu 31. decembra".

"Odluku nije bilo lako doneti i ona odražava zabrinutost SAD zbog sve većih neizmirenih obaveza u UNESCO, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u UNESCO usmerene protiv Izraela", navedeno je iz Stejt departmenta.

U saopštenju stoji i da će SAD nastojati "da budu i dalje angažovane... kao zemlja nečlanica sa statusom posmatrača kako bi doprinele američkim stavovima, perspektivama i ekspertizom".

U ime UNESCO reakciju na potez Vašingtona uputila je generalna direktorka te organizacije Irina Bokova.

"Nakon što sam primila zvanično obavještenje državnog sekretara SAD Reksa Tilesrona, kao generalna direktorka UNESCO želim da izrazim duboko žaljenje zbog odluke SAD da se povuku iz UNESCO", saopštila je Bokova.

Ona je dodala da odluka SAD predstavlja "gubitak za multilateralizam i cjelokupnu UN porodicu".

Rojters podsjeća da su SAD znatno smanjile budžetska davanja za UNESCO 2011. u znak protesta zbog odluke o dodjeljivanju punopravnog članstva Palestincima.

Preporučujemo za Vas