Kanabis turizam - trend u usponu

U mnogim svjetskim destinacijama osmišljavaju događaje i aktivnosti povezane s konzumacijom kanabisa kako bi privukli posjetioce

8164 pregleda 10 komentar(a)
Tajlandski ministar javnog zdravlja Anutin Čarnvirakul prisustvuje akciji dodjele milion besplatnih biljaka kanabisa 10. juna 2022., Foto: Rojters
Tajlandski ministar javnog zdravlja Anutin Čarnvirakul prisustvuje akciji dodjele milion besplatnih biljaka kanabisa 10. juna 2022., Foto: Rojters

U Sjedinjenim Državama i Evropi zabilježen je rast legalne konzumacije kanabisa tokom pandemije kovida, a pojedini su se okrenuli marihuani kako bi im pomogla da se nose sa zaključavanjima i poremećajima njihove rutine.

U međuvremenu, manje ljudi danas ovu drogu smatra štetnom nego u odnosu na prethodne decenije.

Ovi faktori su možda doprinijeli trendu poznatom kao kanabis turizam, a zabilježen je i rast putnih rezervacija za destinacije gdje je konzumacija kanabisa legalna. Međutim, prihvatanje ovog trenda nosi rizike kako za destinacije tako i za turiste.

Istraživanje agencije “MMGY Travel Intelligence” pokazalo je da je 29 odsto turista koji žele opuštanje zainteresovano za turizam povezan s kanabisom. Studija koju je sprovela holandska vlada pokazala je da se 58 odsto međunarodnih turista odlučuje za Amsterdam kako bi konzumirali drogu. Poslovanje u holandskim kafićima gdje se konzumira kanabis povećalo se od početka pandemije.

Devet mjeseci nakon što je Ilinois legalizovao kanabis u rekreativne svrhe u januaru 2020, skoro 30 odsto proizvoda kupile su osobe koje nijesu iz te američke države.

Tajland je nedavno objavio da je legalizovao kanabis i nada se da će to podstaći turizam.

Marš za legalizaciju marihuane u Sao Paolu u Brazilu 11. juna 2022. -
Marš za legalizaciju marihuane u Sao Paolu u Brazilu 11. juna 2022. -foto: REUTERS

Turistički sektor i specifične destinacije brzo su reagovali na rast potražnje za kanabisom, konopljom i proizvodima sa CBD-om osmišljavajući iskustva koja uključuju te elemente. Oni takođe reaguju na očekivani ekonomski potencijal u vezi s povećanom popunjenošću hotela, prihoda od poreza, vrijednosti zemljišta, širenja poslova, stvaranja radnih mjesta i benefita koji se odnose na javno zdravlje i bezbjednost, a koji bi mogli biti povezani s prodajom kanabisa.

Ipak, mada turizam u destinacijama gdje je legalizovan kanabis postaje sve popularniji, prikupljanje podataka je tek u začetku i do sada nijedna destinacija nije spremna da bude okarakterisana kao “novi Amsterdam”.

Mada se vjeruje da su turisti koji žele da konzumiraju kanabis visokoplatežni i obrazovani, vlasti ne žele da kopiraju holandski model koji je doveo do velike koncentracije kanabisa u kafićima u Amsterdamu i izazvao bojazni zbog zloupotreba droga i porasta stope kriminala.

Novi poslovni modeli se fokusiraju na agroturizam (upoznajte poljoprivrednika), kulinarski turizam i na događaje poput festivala kanabisa. Turisti mogu izabrati farmerske rute, hotele koji nude “travu i doručak”, obilaske grada, festivale kanabisa, staze kanabisa, kombinacije vina i marihuane, “gandža jogu” i druge pakete koji kombinuju smještaj i iskustvo konzumiranja kanabisa.

Potencijal za kanabis turizam je rasprostranjen širom svijeta. Preko 19 američkih država i grad Vašington legalizovali su kanabis u rekreativne svrhe, zajedno s Kanadom, Meksikom, Urugvajem i drugim državama.

Turisti mogu izabrati farmerske rute, hotele koji nude “travu i doručak”, obilaske grada, festivale kanabisa, staze kanabisa, kombinacije vina i marihuane, “gandža jogu” i druge pakete koji kombinuju smještaj i iskustvo konzumiranja kanabisa.

U Evropi, u Luksemburgu je dozvoljena konzumacija lično uzgojenog kanabisa, dok je Švajcarska u probnoj fazi prodaje kanabisa u apotekama u rekreativne svrhe.

Malezija i Tajland su preduzeli prve korake ka legalizaciji u rekreativne svrhe. Kostarika i Maroko su takođe dozvolili legalizaciju u medicinske svrhe.

Međutim, rijetke su države u kojima je precizno definisana legalnost upotrebe kanabisa od strane turista kroz zakone koji se odnose na rekreativnu upotrebu stanovnika. To znači da turisti rizikuju da nenamjerno prekrše zakon interakcijom s uličnim dilerima i policijom, a prisutna je i bojazan od zdravstvenih implikacija usljed konzumiranja.

Postoje određeni dokazi da kanabis može pozitivno uticati na određena mentalna stanja i ublažiti bol. Međutim, turisti s već postojećim poremećajima mentalnog zdravlja mogu rizikovati svoje fizičko i psihičko zdravlje. Poremećaji mentalnog zdravlja uključujući depresiju mogu se takođe pojaviti i kod onih koji nemaju dijagnostikovane mentalne probleme.

Usljed mnoštva komplikovanih zakona i propisa koji se odnose na rekreativnu upotrebu kanabisa od strane turista ostaju otvorena pitanja o zakonitosti konzumiranja, transportu pribora za konzumiranje kanabisa u inostranstvu, kao i pitanja osiguranja i zdravstvene zaštite, tokom i nakon putovanja.

Mada Urugvaj planira da dozvoli konzumaciju turistima, u državama poput Portugala, gdje je kanabis dekriminalizovan od 2001, turisti i dalje ne mogu legalno kupiti kanabis. U Španiji, u kanabis klubovima posjetiocima je dozvoljeno da daju donaciju klubu umjesto da kupe proizvod. Međutim, Španija i druga velika tržišta poput Južne Afrike fokusirana su na domaći kanabis turizam umjesto na međunarodne posjetioce.

Rijetke su države koje su sprovele analize o troškovima i koristima u vezi s legalizacijom kanabisa i turizmom, ili u potpunosti razmotrile teme upotrebe zemljišta i vode, policijskih ovlašćenja i koristi za lokalne zajednice. Mada kanabis turizam može podstaći profit i stvaranje radnih mjesta i smanjiti moć organizovanog kriminala, cilj održivog razvoja je ugrožen mnogim drugim faktorima, a postoji i mogućnost povećanja zagađenja kao i bojazni koje se odnose na javno zdravlje i bezbjednost.

Mada djeluje da je pandemija kovida stimulisala i pomogla u legalizaciji upotrebe marihuane, a u ambulantama u pojedinim djelovima SAD tokom pandemije to je proglašeno osnovnom uslugom, turizam bi mogao da proširi i normalizuje prihvatanje njene upotrebe.

Kanabis turizam će vjerovatno postati još jedan segment industrije odmora.

Prevela i priredila: N. Bogetić

Bonus video: