Trampove tvrdnje o izbornoj krađi u fokusu drugog pretresa o neredima 6. januara

Predsjedavajući kongresmen Beni Tompson otvorio je pretres navodeći da je Tramp "iznevjerio povjerenje američkog naroda" i "pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije"

3447 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U toku je drugi javni pretres komisije Predstavničkog doma koja vodi istragu o napadu na vašingtonski Kongres 6. januara, a u centru pažnje su svjedočanstva o tome kako su brojni savjetnici govorili bivšem predsjedniku Donaldu Trampu da je izgubio predsjedničke izbore 2020, u vrijeme dok je on nastavljao da javno ponavlja tezu koju su kritičari nazvali "velikom laži" - da je prevarom izgubio drugi mandat u Bijeloj kući.

Glavni svjedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepien, Trampov menadžer kampanje 2020. godine, ali je u poslednjem minutu otkazao učešće na pretresu zbog "hitne porodične situacije." Američki mediji prenose da je otišao da prisustvuje porođaju svoje žene.

Komisija je saopštila da će umesto njegovog novog svjedočenja uživo biti emitovan video snimak njegovog ranijeg iskaza pred komisijom, piše Asošijeted pres.

Na pretresu u ponedeljak su uživo svjedočili drugi svjedoci, među kojima je Kris Stirvolt, bivši politički urednik kanala Foks njuz koji je u izbornoj noći u novembru 2020. proglasio da je Džo Bajden pobijedio u Arizoni - jednoj od presudnih država za ishod izbora.

Predsjedavajući kongresmen Beni Tompson otvorio je pretres navodeći da je Tramp "iznevjerio povjerenje američkog naroda" i "pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije."

Članovi komisije kažu da su otkrili dovoljno dokaza da bi Sekretarijat za pravosuđe mogao da razmotri podizanje krivične optužnice protiv bivšeg predsjednika - što bi bio događaj bez presedana u američkoj politici.

Tompson, kongresmen iz Misurija i potpredsjednica komisije, republikanka Liz Čejni iz Vajominga prošlog četvrtka su vodili prvi pretres koji je održan uveče i prenošen u udarnom televizijskom terminu na nekoliko nacionalnih TV mreža, kada ga je pratilo skoro 20 miliona Amerikanaca.

Svjedoci u ponedjeljak takođe su opisivali kako su Trampove tvrdnje o ukradenim izborima bile povezane sa neredima na Kapitolu, kada su članovi Kongresa satima spriječeni da potvrde izbornu pobjedu demokrate Džoa Bajdena nad Trampom.

Oko 2.000 Trampovih pristalica je probilo barijere policije Kapitola, oštetilo zgradu, i pljačkalo i demoliralo kongresne kancelarije.

Jedan saradnik istražne komisije rekao je novinarima u nedjelju uveče da će komisija na pretresu u ponedeljak takođe pokazati kako su Trampove tvrdnje o izbornoj prevari korišćene da se poveća njegovo prikupljanje donacija u periodu između izbora i upada u Kongres.

Tramp je "apsolutno znao da je izgubio", izjavio je kongresmen Džejmi Raskin, demokrata iz Merilenda i član komisije, u programu "Stanje nacije" na CNN-u u nedjelju.

"Svaka razumna osoba je morala da zna da je širio veliku laž tvrdeći, što je nastavio da tvrdi do današnjeg dana, da je pobijedio Bajdena na izborima u novembru."

Raskin je izjavio da je Tramp "podsticao veliki napad na našu demokratiju", dok je demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif u odvojenom intervjuu za program "Ove nedjelje" na mreži ABC podsjetio da "dok se napad odvijao, nije učinio ništa da ga zaustavi", sve do nekoliko sati kasnije.

Šif tvrdi da je Tramp bio odgovoran za "nepoštovanje dužnosti" zato što više od tri sata nije uputio poruku svojim pristalicama da prestanu sa neredima u zgradi Kongresa, zbog čega su članovi oba doma morali da bježe iz straha da im je život ugrožen.

U naredne dvije nedjelje trebalo bi da se održi još najmanje pet javnih pretresa.

“Nema sumnja da je predsjednik formirao rulju, da ju je nahuškao, da se obratio toj rulji. On je zapalio šibicu" rekla je Liz Čejni u svojoj uvodnoj riječi u četvrtak uveče, optužujući Trampa da je ilegalno pokušao da preokrene izborni rezultat.

Na svojoj sopstvenoj društvenoj mreži ISTINA, Tramp je pretres komisije nazvao "potpuno jednostranim, potpuno stranačkim lovom na vještice."

Odbacio je i kratak video snimak svjedočanstva svoje ćerke Ivanke Tramp koja je dala iskaz da se saglasila sa ocjenom bivšeg sekretara za pravosuđe Vilijama Bara da nema širih dokaza političke prevare na izborima, i da je Bajden pošteno pobijedio.

Tramp je izjavio da je njegova ćerka, i njegova savjetnica u Bijeloj kući, "prestala da aktivno obraća pažnju na vijesti" u vrijeme kada se sprovodilo ponovljeno brojanje glasova.

Liz Čejni je iznijela slučaj protiv Trampa u velikoj mjeri na način kako to rade tužioci u svojoj uvodnoj riječi na krivičnom suđenju, iako kongresna komisija može da samo iznese slučaj pred javnost ali nema ovlašćenja da podiže optužnice.

Više od 800 Trampovih pristalica je već optuženo zbog nereda unutar Kapitola, a više od 300 je priznalo krivicu ili je osuđeno.

Bonus video: