Predsjednik Konga optužio Ruandu da pokušava da okupira njegovu zemlju zbog rudnih bogatstava

Tenzije između dvije države naglo rastu posljednjih dana otkako je pobunjenička grupa M23 preuzela kontrolu nad kongoanskim gradom Bunagana

3897 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Konga Feliks Čisekedi optužio je Ruandu da pokušava da okupira njegovu zemlju zbog njenih ogromnih rudnih bogatstava.

"Bezbjednosna situacija na istoku zemlje nastavlja da se pogoršava, suštinski zato što Ruanda nastoji da okupira našu zemlju, bogatu zlatom, koltanom i kobaltom, kako bi to eksploatisali i profitirali. Ovo je ekonomski rat za resurse, koju vode terorističke bande Ruande. Civili na istoku Konga su pod brutalnim napadom našeg susjeda", izjavio je on.

Tenzije između dvije države naglo rastu posljednjih dana otkako je pobunjenička grupa M23 preuzela kontrolu nad kongoanskim gradom Bunagana.

Kongo optužuje Ruandu da podržava grupu M23 iako oni to poriču.

Juče je Ruanda saopštila da je jedan kongoanski vojnik prešao granicu dvije zemlje i počeo da puca na ruandske bezbjednosne snage i civile prije nego što je ubijen.

Predsjednik Konga je pozvao međunarodne lidere, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona, da pojačaju pritisak na Ruandu koja će naredne nedelje biti domaćin samita Komonvelta.

Bonus video: