Abas pozdravio sporazum Fataha i Hamasa: Za okončanje podjele

"Pozdravljam sporazum iz Kaira i dajem instrukcije delegaciji (u egipatskom glavnom gradu) da ga odmah potpiše," rekao je Abas u telefonskom razgovoru za Frans pres.
79 pregleda 0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2017. 11:30h

Palestinski predsJednik Mahmud Abas pohvalio je danas sporazum o pomirenju dvije glavne palestinske frakcije, svog Fataha i rivalskog Hamasa, označivši ga "konačnim sporazumom za okončanje podjele".

"Pozdravljam sporazum iz Kaira i dajem instrukcije delegaciji (u egipatskom glavnom gradu) da ga odmah potpiše," rekao je Abas u telefonskom razgovoru za Frans pres.

On je dodao da je detaljno obeviještan o pregovorima, vođenim posredstvom Egipta.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je ranije danas da je taj dogovor postignut pod "velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom".

Hanije je najavio da će detalji biti objavljeni u Kairu kasnije danas.

Pregovori u Kairu bili su najnoviji u čitavom nizu pokušaja da se okonča deceniju duga palestinska teritorijalna, politička i ideološka podjela koja je paralisala aspiracije za osnivanje države, navodi agencija AP.

Hamas je odnio iznenađujuću pobjedu na parlamentanrim izborima 2006. i naredne godine je silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem, sekularnom Fatahu. Abas od tada vlada autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Iako su raniji pokušaji pomirenja propali ovaj možda može da uspije jer su se okolnosti izmijenile i obje strane više to žele. Hamasu, koji odbija da se razoruža, bilo je sve teže da vlada i da obezbijedi osnovne usloge za dva miliona stanovnika Gaze, jedne od najgušće naseljenih teritorija na svijetu.

Abas (82) s druge strane razmišlja u svojoj zaostavštini. On je insistirao da će obnoviti kontrolu nad Gazom samo ako mu Hamas preda vlast.

Vođa Fataha ima podršku Zapada i teži da osnuje državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze s Jerusalimom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Hamas je u svom novom političkom manifestu početkom ove godine nagovijestio da bi mogao da razmotri postojanje države u tim granicama, ali je takođe podržao islamsku državu u istorijskoj Palestini, uključujući današnju teritoriju Izraela. Ta ekstremistička organizacija odbija da odbaci nasilje i prizna Izrael koji je smatra terorističkom organizacijom. Isti stav imaju i SAD i EU.

Hamasovci vladaju pojasom Gaze više od jedne decenije nakon što su silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih umjerenijem, sekularnom Fatahu. To je dovelo da parališuće teritorijalne i političke podjele Palestinaca. Abas je vladao u autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Zvaničnici Hamasa i Fataha dva dana su pregovarali u Kairu o povratku Abasove Palestinske uprave u Gazu.

Prethodne nedjelje je u gradu Gazi održana sjednica palestinske vlade kojom je predsjedavao palestinski premijer Rami Hamdalah, prva od 2014. godine. Svi dosadašnji pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske frakcije od 2007. godine nisu urodili plodom.

Glavni kamen spoticanja uključuje kontrolu nad arsenalom oružja vojnog krila Hamasa, koji je tri puta ratovao protiv Izraela i sudbinu hiljada Hamasovih javnih službenika.

Bonus video: