Zabrana nacističkog simbola u australijskoj saveznoj državi

Novi zakoni će stupiti na snagu za šest mjeseci

2354 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Australijska savezna država Viktorija prva je zabranila pokazivanje nacističkog simbola svastike. Pod novim zakonom oni koji budu namjerno pokazivali nacistički simbol suočavaju se sa kaznom od godinu dana zatvora ili novčanom kaznom od 15.000 dolara.

Premijer Viktorije Dan Andrevs je rekao da "niko nema pravo da širi rasizam, mržnju ili antisemitizam".

Kao i na mnogim mjestima globalno, u Australiji se bilježi oštar porast incidenata zbog antisemitizma.

Savezna država već ima zakone protiv govora mržnje, međutim oni su kritikovani zbog "rupa" u zakonu.

Reforma ovog zakona se intenzivirala 2020. godine kada je jedan par postavio zastavu sa svastikom ispred svoje kuće, što je razljutilo lokalnu zajednicu.

Državni zvaničnici su rekli da je usvajanje novog zakona "ponosan trenutak". Tri druge savezne države su rekle da će takođe uvesti slične zakone.

"Nacistički simboli glorifikuju jednu od najjačih ideologija mržnje u istoriji, javno pokazivanje ovih simbola dalje uzrokuje podjele", rekla je Žaklin Simes, glavna tužiteljica savezne države Viktorija u izjavi.

Zakonom se izuzima pokazivanje ovih simbola u istorijskom, edukativnom ili umjetničkom kontekstu.

Osobe će biti procesuirane samo ako krše zahtjeve iz zakona za uklanjanje simbola.

Predsjednik Komisije za borbu protiv klevete Dvir Abramovic, koji je vodio kampanju za zakon, nazvao je to "munjevitim udarom" neonacističkom pokretu.

"Dok se naša nacija suočava s dubokom mrljom ponovnog pokreta bjelačkog suprematizma koji se bavi opasnom i dehumanišućom agendom, ovaj parlament je izjavio da simbol nacizma nikada neće pronaći sigurnu luku u našoj državi", rekao je za Australian Broadcasting Corporation.

Broj antisemitskih incidenata širom svijeta dramatično se povećao prošle godine, prema studiji univerziteta u Tel Avivu. Australija je samo u jednom mjesecu imala 88 ovakvih incidenata.

U 2020., šef australijske obavještajne službe upozorio je na "stvarnu prijetnju" sigurnosti zemlje od neonacista. Rekao je da se "male ćelije" desničarskih ekstremista redovno sastaju kako bi salutirali nacističkoj zastavi i podijelili svoju ideologiju.

Novi zakoni će stupiti na snagu za šest mjeseci.

Bonus video: