Bajdenov povratak u Evropu u sjenci problema kod kuće

Predsjednik SAD je na samitu G-7 uputio poruke o jedinstvu protiv Rusije, ali je zbog odluka Vrhovnog suda i rasta inflacije suočen s pitanjima koja se odnose na zdravlje američke demokratije i njegove političke pozicije

16125 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden vratio se juče na svjetsku scenu u naporu da ujedini najmoćnije svjetske države protiv zajedničkog neprijatelja, ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, kako ističe portal “Politiko” usljed previranja unutar SAD, Bajden je suočen s pitanjima koja se odnose na zdravlje demokratije u njegovoj zemlji i njegove političke pozicije.

Ograničavanje cijena ruske nafte, zabrana uvoza ruskog zlata, odlaganje obaveza o klimatskim promjenama, moguća glad u Africi i dalje snabdijevanje Ukrajine oružjem neke su od tema kojima će se baviti lideri Grupe sedam razvijenih država – Britanije, Kanade, Japana, SAD, Francuske, Italije i Njemačke - na samitu koji se u naredna tri dana održava u atmosferi najveće geopolitičke krize od 1945. godine.

Putin je računao na podjele: Bajden
Putin je računao na podjele: Bajdenfoto: REUTERS

Ova agenda otkriva koliko se svijet promijenio od kada su se lideri G7 posljednji put sastali u Kornvolu prije godinu dana, uglavnom da bi se fokusirali na prijetnju koju predstavlja Kina.

Bajden je juče objavio da će G7 uvesti zabranu novog uvoza ruskog zlata u naporu da dodatno oslabi ekonomiju Moskve i kazni Putina zbog invazije na susjeda. Bajdenovo jučerašnje izlaganje u njemačkim Alpima pokazalo je da će cilj njegove centralne posjete ove nedjelje Evropi biti da, uprkos fiskalnim problemima, Zapad mora nastaviti da podržava Kijev.

”Moramo se pobrinuti da ostanemo jedinstveni i nastavićemo da radimo na ekonomskim izazovima s kojima se suočavamo, mislim da ćemo proći kroz ovo i izaći snažniji”, kazao je Bajden prilikom susreta s njemačkim kancelarom Olafom Šolcem.

”Putin je od početka računao na to da ćemo se nekako NATO i G7 podijeliti”, kazao je Bajden i dodao “ali nijesmo i nećemo”.

Međutim, uprkos njegovim naporima da pažnju usmjeri na Putinovu agresiju, samit u njemačkim Alpima je pomjeren sa naslovnica zbog odluke američkog Vrhovnog suda u petak da ukine presudu staru 50 godina o legalizaciji abortusa.

Francuski predsjednik Emanuel Makron i japanski premijer Fumio Kišidajuče u dvorcu Elmau
Francuski predsjednik Emanuel Makron i japanski premijer Fumio Kišidajuče u dvorcu Elmaufoto: REUTERS

Među najžešćim kritičarima odluke Vrhovnog suda su i neki od svjetskih lidera s kojima se Bajden juče sastao u njemačkom dvorcu. Britanski premijer Boris Džonson je kazao da je to “veliki korak unazad”, dok je kanadski premijer Džastin Trudo naveo da “nijedna vlada, političar ili muškarac ne smiju da govore ženi šta smije, a šta ne smije da radi sa svojim tijelom”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je na Tviteru objavio da je “abortus osnovno pravo svih žena”. “Želim da izrazim solidarnost sa ženama čije je slobode podrio Vrhovni sud Sjedinjenih Država”, napisao je Makron.

Bajden je snažno osudio odluku Vrhovnog suda i obećao da će iskoristiti saveznu vladu kako bi zaštitio pravo žena na izbor. Međutim, “Politiko” ističe da on na osnovu njegovih ovlašćenja ne može da učini puno kako bi pomogao milionima američkih žena.

Odluka o abortusu uslijedila je svega nekoliko dana nakon što je Bajden takođe snažno osudio odluku Vrhovnog suda kojom su dramatično oslabljene mjere za kontrolu posjedovanja i nošenja oružja. Ove odluke, iza kojih stoje vrhovne sudije koje su imenovali republikanski predsjednici, doprinose osjećaju bespomoćnosti oko Bajdena čija popularnost u SAD opada i zbog vrtoglavog rasta inflacije, koja je na najvišem nivou u zadnjih 40 godina.

Mada se američke demokrate nadaju da će bijes javnosti zbog odluka Vrhovnog suda podstaći entuzijazam kod njihovih birača, mnogi u stranci strahuju da će rast troškova života rezultiurati njihovim porazom na izborima na sredini mandata koji će se održati u novembru.

Razlika u odnosu na prošlogodišnji samit G7 je očigledna. Prije dvanaest mjeseci, Bajden je imao snažnu podršku javnosti zbog načina na koji je postupao tokom pandemije, a njegove kolege iz G7 su ga dočekale kao povratak normalnosti nakon turbulentnog mandata Donalda Trampa.

Svjetski lideri su juče istakli da je inflacija globalni problem, pojačan Putinovom invazijom koja je dovela do velike energetske i prehrambene nestabilnosti širom svijeta. Jedan zvaničnik EU je za Rojters kazao da će G7 lideri dati sve od sebe kako bi iz Njemačke poslali poruku da je rast cijena hrane i troškova života rezultat postupaka Rusije, a ne zapadnih sankcija.

Džonson i Šolc juče tokom bileteralnog sastanka na imanju dvorca Elmeu
Džonson i Šolc juče tokom bileteralnog sastanka na imanju dvorca Elmeufoto: REUTERS

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji i proglasio Putina odmetnikom na svjetskoj sceni. Četiri članice G7, na čelu sa SAD, juče su zatražile zabranu uvoza ruskog zlata kako bi dodatno otežale Moskvi da finansira invaziju na Ukrajinu.

Međutim, prema pisanju Rojtersa, juče je bilo nejasno da li postoji konsenzus za taj potez budući da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao da toj temi treba prići s oprezom.

Jedan od ciljeva te mjere bi bio spriječiti Rusiju - koja je uspjela da izbjegne posljedice prethodnih sankcija - da zaobiđe nove zabrane.

Britanija tvrdi da je zabrana uvoza ruskog zlata usmjerena na bogate Ruse koji su kupovali zlatne poluge kako bi zaštitili svoje bogatstvo od sankcija. Ruski izvoz zlata je prošle godine iznosio 15,5 milijardi dolara.

Lideri su juče razgovarali i o ideji ograničavanja cijena ruske nafte kao jednom od načina obuzdavanja inflacije. Takav mehanizam bi, kako navodi “Gardijan”, postavio gornji limit za uvoz nafte iz Rusije, koji bi jednostrano uvodila svaka država i spriječila Rusiju da prodaje po većoj cijeni.

Čak i ako bude postignut dogovor na ovu temu, ostaje nejasno kako bi ključni kupci ruske sirove nafte poput Kine i Indije mogli biti privoljeni da pristanu na ograničavanje cijene.

Postoje znaci rasta tenzija između evropskih saveznica dok ograničenja na uvoz ruskih energenata ostavljaju posljedice na ekonomije regiona, a pojedine zapadne evropske države počele su da nagovaraju Kijev da razmotri dogovor kroz pregovore.

Bajdenova misija ove nedjelje, tokom koje će prisustvovati i NATO samitu u Madridu, jeste da uvjeri saveznike u mogućnost pobjede uprkos tome što Rusija napreduje u regionu Donbasa.

Juče, dok su se svjetski lideri okupljali u Njemačkoj, Rusija je nanijela žestoke gubitke ukrajinskim snagama i nakon više nedjelja prvi put sprovela vazdušne napade na Kijev. Bajden je te napade nazvao novim “varvarstvom” Rusije.

”Politiko” ističe da je predsjednik SAD dobio visoke ocjene - čak i od pojedinih republikanaca - zbog načina na koji postupa tokom rata, međutim čak su i zvaničnici u Bijeloj kući svjesni realnosti da to vjerovatno neće uticati ni na jedan glas na jesen, budući da će izborima na sredini mandata dominirati inflacija i druge teme.

Ismijavali Putina zbog mačo imidža

Dok su lideri G7 sjedjeli juče tokom prvog sastanka trodnevnog samita, britanski premijer Boris Džonson je pitao da li smiju da skinu sakoe - ili možda da se dodatno skinu.

”Svi treba da pokažemo da smo žešći od Putina”, kazao je Džonson, na što su se, kako prenosi Rojters, nasmijale njegove kolege.

”Jahanje konja golih prsa”, uzvratio je kanadski premijer Trudo.

”Oh, da”, kazala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. “Jahanje konja je najbolje.”

Putin, koji njeguje sportski imidž, u nekoliko navrata je fotografisan kako jaše konja nag do pojasa, s naočarima i u maskirnim pantalonama.

Bonus video: