Izdate naredbe za evakuaciju hiljade stanovnika Sidneja, kiša poplavila nekoliko predgrađa

U Sidneju je na snazi oko 70 naređenja za evakuaciju pošto su vlasti pozvale ljude da napuste svoje domove prije nego što ostanu bez struje

5433 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nove naredbe za evakuaciju hiljada stanovnika Sidneja izdate su danas nakon što su kiše poplavile nekoliko predgrađa u najvećem australijskom gradu, a zvaničnici su upozorili na loše vremenske prilike u narednih 12 sati.

Predviđa se da će intenzivan sistem niskog pritiska kod istočne obale Australije donijeti danas još jake kiše u južnim regionima Novog Južnog Velsa, iako je nekoliko mjesta u državi bilo pogođeno kišom od oko mjesec dana tokom vikenda.

Oko 100 milimetara kiše moglo bi pasti u naredna 24 sata u širokom dijelu regiona u Novom Južnom Velsu, od Njukasla do južno od Sidneja, na udaljenosti većoj od 300 kilometara, saopštio je Biro za Meteorologiju, a prenosi Rojters.

foto: Reuters

„Očekujemo da će kiša ponovo početi danas popodne“, rekao je Džonatan Hau, meteorolog BoM.

Loše vrijeme bi moglo da izazove iznenadne poplave i klizišta, sa rječnim slivovima koji su već blizu punog kapaciteta nakon što je fenomen La Nina, koji se obično povezuje sa povećanim padavinama, dominirao istočnom obalom Australije u posljednje dvije godine.

foto: Reuters

Brana Varagamba, glavno vodosnabdijevanje Sidneja, počela je da se preliva mnogo prije projekcija u nedjelju.

U Sidneju je na snazi oko 70 naređenja za evakuaciju pošto su vlasti pozvale ljude da napuste svoje domove prije nego što ostanu bez struje.

Dok se desetine hiljada suočavaju sa evakuacijom, frustracija je porasla u Sjevernom Ričmondu i Vindzoru na zapadu Sidneja nakon što su poplave potopile kuće po treći put ove godine.

foto: Reuters

"Preboljeli smo. Toliko smo preboljeli. (Ovo) je malo za nas", rekao je stanovnik Vindzora pogođen poplavama za televiziju ABC.

Federalni ministar za upravljanje vanrednim situacijama Marej Vat ponudio je još vojnika i rekao da je vlada aktivirala satelitski sistem za upravljanje vanrednim situacijama kako bi pomogla u naporima za pomoć poplavama.

Bonus video: