Osam policajaca u Ohaju ubilo Afroamerikanca, tijelo pronađeno sa 60 prostrijelnih rana

Šef policije Akrona Stiven Majlet je rekao da su policajci pokušali Vokeru da pruže prvu pomoć nakon što je upucan, ali je on proglašen mrtvim na licu mjesta

7322 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Video objavljen u nedjelju pokazuje da je osam policajaca u Akronu u Ohaju učestvovalo u pucnjavi u kojoj je ubijen nenaoružani Afroamerikanac čije je tijelo pronađeno sa oko 60 prostrijelnih rana nakon što je pobjegao sa saobraćajne stanice prošle nedjelje.

Policija je pustila više video snimaka na konferenciji za novinare, od kojih je jedan, kako je rekao, pokazao pucanj iz automobila kojim je upravljao Džejland Voker (25). On je pobjegao u svom automobilu nakon što su policajci pokušali da ga zaustave zbog manjeg saobraćajnog prekršaja.

Poslije višeminutne potjere, Voker je iskočio iz automobila i pobjegao od policije, pokazao je snimak. Policija kaže da se čini da se okrenuo prema policajcima, koji su u to vrijeme vjerovali da je naoružan. Kasnije je u njegovom automobilu pronađen pištolj, piše Rojters.

U nedjelju je advokat porodice Voker, Bobi Dičelo, rekao novinarima da je "veoma zabrinut" zbog optužbi policije da je Voker pucao na policajce iz svog automobila, dodajući da nema opravdanja za njegovu nasilnu smrt.

foto: Reuters

"Žele da ga pretvore u maskirano čudovište sa pištoljem", rekao je Dičelo. "Pitam vas, dok bježi, šta je razumno? Da ga ubijete? Ne, to nije razumno."

Dičelo je pozvao javnost da bude mirna u protestima protiv Vokerovog ubistva, dodajući da je želja Vokerove porodice da izbjegne više nasilja.

Pucnjava je bila posljednja u nizu ubistava Afroamerikanaca od strane organa za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Državama za koja kritičari kažu da su rasistički i neopravdani, uključujući ubistvo Džordža Flojda 2020. u Mineapolisu koje je izazvalo globalne proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde.

U nedjelju je Akron NAACP predvodio mirni protest u gradskoj skupštini.

Stotine demonstranata marširalo je ulicama grada mašući zastavama „Životi crnaca su važni“ i uzvikujući „Gotovo umiremo“ i „Pravda za Džejlend“.

foto: Reuters

Kasnije je policija proglasila protest ispred sjedišta policije u Akronu nezakonitim okupljanjem, javili su mediji. Policajci su ispalili desetak kanistera suzavca kako bi rastjerali demonstrante, saopštila je VKIC-TV.

Policija Akrona nije odmah odgovorila na zahtjev Rojtersa za komentar.

Nije jasno koliko je metaka pogodilo Vokera, ali video snimak kamere pokazuje kako policija ispaljuje desetine metaka na njega.

Medicinski istražitelj još uvijek utvrđuje koliko je od 60 rana ulaznih ili izlaznih, rekao je šef policije Akrona Stiven Majlet.

Majlet je rekao da su policajci pokušali Vokeru da pruže prvu pomoć nakon što je upucan, ali je on proglašen mrtvim na licu mjesta.

foto: Reuters

Osam policajaca koji su direktno uključeni u pucnjavu stavljeno je na plaćeno administrativno odsustvo, rekao je Milet, i nisu dali nikakve pojedinačne izjave.

Policajci su rekli da su vjerovali da se Voker "kretao u vatreni položaj" kada je izašao iz automobila, što ih je navelo da reaguju na njega kao na potencijalnu prijetnju, rekao je Majlet.

Pod pritiskom novinara da potraže dokaze da je Voker pucao iz svog automobila, Majlet je rekao da se policija vratila u oblast gdje vjeruju da je Voker pucao iz njegovog automobila nakon incidenta i pronašla čauru "koja odgovara vatrenom oružju koje je gospodin Voker imao u svom vozilu“.

foto: Reuters

Biro za krivične istrage Ohaja, koji istražuje pucnjavu, nije potvrdio nijedan od ovih detalja.

Bonus video: