Blinken će tražiti da G20 izvrši pritisak na Rusiju da otvori morske puteve

Ukrajina je optužila Rusiju da je ukrala njeno žito tokom invazije i blokirala svoje luke kako bi spriječila da žito napusti zemlju, što je doprinijelo globalnoj nestašici hrane

2420 pregleda 1 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvaće ove sedmice članice G20 da izvrše pritisak na Rusiju da podrži napore Ujedinjenih nacija (UN) da ponovo otvore pomorske puteve blokirane sukobom u Ukrajini.

Blinken danas putuje na sastanak Grupe 20 ministara spoljnih poslova, koji će biti održan 8. Jula, na Baliju.

On bi trebalo da se sastane sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem, ali se ne očekuje sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, Blinken će ponoviti upozorenja Kini da ne podržava ratne napore Moskve.

Ramin Toloui, pomoćnik državnog sekretara za ekonomska i poslovna pitanja, rekao je novinarima da će Blinken podržati inicijativu Ujedinjenih nacija da se ukrajinska i ruska hrana i đubrivo vrate na globalna tržišta.

"Zemlje G20 treba da pozovu Rusiju na odgovornost i insistiraju da ona podrži tekuće napore UN da ponovo otvore pomorske puteve za isporuku žita", rekao je on.

"Bilo da se to desi na nivou G20, ili na nivou pojedinačnih zemalja G20, to je važna tačka koju će sekretar Blinken istaći", rekao je Tolui.

Ukrajina je optužila Rusiju da je ukrala njeno žito tokom invazije i blokirala svoje luke kako bi spriječila da žito napusti zemlju, što je doprinijelo globalnoj nestašici hrane.

Ukrajina je ove nedjelje saopštila da vodi razgovore sa Turskom i Ujedinjenim nacijama kako bi obezbijedila garancije za izvoz žitarica.

Moskva je negirala da je uzimala ukrajinsko žito, ali su satelitski snimci i GPS podaci potkrijepili tvrdnje da je Rusija transportovala žito iz Ukrajine preko krimske luke Sevastopolj.

Rusija je nezakonito anektirala Krim 2014. godine.

Bonus video: