Tinejdžer iz Togoa spasio bebu nakon brodoloma: Dobar sam plivač i otišao sam da pomognem ljudima

Video snimak ovog herojskog čina objavila francuska medijska grupa Brut

5764 pregleda 6 komentar(a)
Trenutak kada je beba spašena, Foto: Printscreen Twitter/Brut FR
Trenutak kada je beba spašena, Foto: Printscreen Twitter/Brut FR

Dobar sam plivač i otišao sam da pomognem ljudima, bilo je kratko i skromno objašnjenje tinejdžera iz Togoa, koji je usljed brodoloma iz Sredozemnog mora spasio bebu.

Sedamnaestogodišnjak, čiji identitet nije otkriven, uskočio je u more i plivao kako bi spasio bebu, a potom ju je držao iznad vode sve dok spasilačka ekipa Ljekara bez granica nije stigla.

Mišel Bunel, francuski fotoreporter koji je bio na brodu za spasavanje, rekao je da kada su stigli, mogli su da čuju tinejdžera kako viče: "Tu je beba, tu je beba".

Posada mu je bacila plutajuću spravu kako bi ih povukla ka brodu, a hitno je zbrinula četvoromjesečnu bebu, koja u početku nije disala. Beba i njena majka evakuisane su na Maltu.

Video snimak ovog herojskog čina objavila francuska medijska grupa Brut.

Gardijan piše da je u tom brodolomu poginulo najmanje 30 ljudi, a radi se o izbjeglicama iz Libije.

Spasilačke ekipe spasile su 71 osobu iz brodoloma, ali su preživjeli na drugom brodu morali da čekaju skoro pet dana da bi stigli na kopno, a iskrcavanje im je bilo dozvoljeno tek u subotu u italijanskom gradu Tarantu.

Prema Ljekarima bez granica najmanje 8.500 ljudi poginulo je ili nestalo, a 95.000 je vraćeno u Libiju dok su pokušavali da pređu Sredozemno more između 2017. i 2021. godine.

Bonus video: