Propast vladara Sija u borbi protiv korone

Sin Đinpingova strategija "nula kovida" ni u Komunistričkoj partiji nije opšte prihvaćena

2983 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Serija lokdauna mogla bi ponovo da parališe Kinu i nanese udar svjetskoj ekonomiji. A sve jer Si Đinping slijedi strategiju "nula kovida" i neće da uveze zapadne vakcine, piše u autorskom tekstu za DW Aleksander Gerlah.

U istočnoj kineskoj provinciji Anhuej tokom vikenda je registrovano hiljadu slučajeva zaraze koronom. Ta provincija se nalazi na oko pet sati vožnje zapadno od Šangaja.

Ko iz lučke metropole kolima želi da stigne do Anhueja, proći će kroz provinciju Đangsu. I tamo se broj zaraženih polako, ali sigurno povećava. Vlasti su uznemirene. U subotu su uvele karantin za 760.000 ljudi.

Nakon što su novi slučajevi otkriveni, u gradu Jiu, južno od Šangaja, koji je najveći kineski izvoznik božićnih i novogodišnjih ukrasa, iz predostrožnosti su otkazani letovi za Peking.

Mnogi Evropljani jedva da su čuli za Anhuej, Đangsu i Jiu. A ti gradovi su od vitalnog značaja za svjetsku trgovinu: više od 35 odsto solarnih panela koji se koriste širom svijeta proizvode se u Đangsuu. Tamo se prave i važne komponente za čipove i solarne ćelije.

Taj region, delta rijeke Jangce, je srce kineske ekonomije, koja samo što je počela da se oporavlja od muka sa koronom. Od ljudi se prije svega tražilo da slijede Si Đinpingovu strategiju "nula kovida".

Kineski vođa nedavno je potvrdio da namjerava da ostane pri toj politici, koja ni unutar Komunističke partije nije opšte prihvaćena. Ona podrazumijeva zatvaranje čitavih stambenih blokova, ulica i djelova grada, u zavisnosti od broja novozaraženih. Stanovnici moraju svakodnevno da se testiraju, zaraženi se odvajaju od porodica.

Si Đinping ne odustaje od mjera, s obzirom da u Kini nema efikasne vakcine protiv korone. Komunističko vođstvo odbija da kupi efikasne vakcine u inostranstvu, jer je to isto vođstvo pokrenulo i glasine da su Amerikanci donijeli pandemiju u Kinu.

Ukoliko bi se sada kupile američke vakcine, to bi za Sija u velikoj mjeri značilo gubitak obraza. Vakcina Bajontek/Fajzer je u Kini zvanično još uvijek u fazi ispitivanja. Krajem juna časopis Nature je objavio članak prema kojem bi jedna mRNK vakcina uskoro mogla da bude odobrena u Narodnoj Republici. Ukoliko bi se to desilo, zemlja iscrpljena strategijom "nula kovida", mogla bi da predahne.

Krajnje vrijeme bi bilo, jer postoji još jedan važan razlog: prema navodima njemačkog magazina Špigel, samo u Šangaju je u junu proizvedeno 68.500 tona medicinskog otpada, zbog svakodnevnog testiranja stotina hiljada ljudi.

Sve to nijesu dobre vijesti za vlastodršca Sija. Nezaposlenost mladih dugo nije bila tako visoka - 18,4 odsto. Svjetska banka je zbog pandemije snizila prognozu rasta na 4,4 odsto.

Na jesen će biti održan 20. partijski kongres, na kojem Si želi da bude proglašen za apsolutnog vladara. Od pustošenja koje je Mao izazvao u Kini, predsjednicima je bilo dozvoljeno da ostaju na funkcijama samo dva mandata, najviše deset godina.

Si to želi da promijeni, kako bi totalitarno vodio Kinu, ako je moguće do svoje smrti. Na kongresu će se Si prije svega osvrnuti na potrebu nastavka suočavanja sa pandemijom. Ali niko ne očekuje revoluciju, bez obzira na sve veće nezadovoljstvo u zemlji, koju kritičari na internetu zbog Sijevog političkog stila i jednoumlja nazivaju 2Zapadna Koreja2.

Međutim, moglo bi da se desi da na neku drugu funkciju, recimo premijersku, bude izabran neko ko nije nužno blizak Siju. To bi stanovništvu i svijetu trebalo da signalizira da ne igraju baš svi u Kini po Sijevim pravilima. Ali ima još dosta do jeseni. Ukoliko zbog Kine ponovo budu uzdrmani globalni lanci snabdijevanja, to bi moglo da ima uticaja na cijeli svijet.

U zemlji iz koje je pandemija krenula, politička nomenklatura sada mora da se suoči sa odgovornošću, koja se tiče dobrobiti domaćeg stanovništva i trgovinskih partnera širom svijeta i da konačno uveze vakcine iz slobodnog svijeta.

Bonus video: