NAKON SAOPŠTENJA PREDSJEDNIKA SAD-a

Rusija i Kina pozivaju na uzdržanost po pitanju Sjeverne Koreje

"Moskva je pozvala i dalje poziva sve strane, kao i one koji imaju bilo kakve veze sa tim pitanjem, na uzdržanost"
0 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.02.2019. 04:02h

Rusija i Kina pozvale su danas na uzdržanost po pitanju Sjeverne Koreje, nakon što je američki predsjednik, Donald Tramp, saopštio da će "samo jedna stvar djelovati" u rješavanju problema sa Pjongjangom.

Tramp je time, kako konstatuje Rojters, nagovijestio da na umu ima vojnu akciju.

"Moskva je pozvala i dalje poziva sve strane, kao i one koji imaju bilo kakve veze sa tim pitanjem, na uzdržanost, kao i da izbjegavaju poteze koji bi samo pogoršali situaciju", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing, ponovila je poziciju Kine da sve strane treba da budu uzdržane, navodeći da je situacija izuzetno kompleksna i ozbiljna.

"Kina se nada da strane neće učiniti ništa da iritiraju jedna drugu ili pogoršaju problem već da će govoriti i djelovati oprezno", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Američki ministar odbrane, Džim Matis, kazao je danas da je američkoj vojsci rekao da treba da bude spremna za vojne opcije, ali je istakao da se po pitanju Sjeverne Koreje vode diplomatski napori.

"Postoji jedna stvar koju američka vojska može da uradi, a to je da morate da budete spremni da osigurate da imamo vojne opcije koje naš predsjednik može da upotrebi ako zatreba", rekao je Matis.