Savjeti za Njujorčane u slučaju nuklearnog napada

Iz Bijele kuće tvrde da vlasti Njujorka nijesu djelovale na osnovu obavještajnih saznanja

13456 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Uprava za vanredne situacije Njujorka branila je odluku da objavi spot sa saopštenjem u kojem savjetuje stanovnicima kako da prežive nuklearni napad nakon što su pojedini doveli u pitanje tajming objavljivanja smjernica. Cilj kampanje je informisanje građana o načinima da budu bezbjedni u slučaju da je nuklearno oružje usmjereno na Njujork, kazali su iz Uprave za Rojters.

”Nema direktne prijetnje za grad, ali smo smatrali da je važno da se pozabavimo ovom temom”, kazala je Alison Penisi, šefica odsjeka za odnose sa javnošću u Upravi za vanredne situacije.

Njujork
foto: REUTERS

U spotu od 90 sekundi predočena su tri koraka koje Njujorčani treba da slijede ukoliko dođe do “velikog udara”, mada su zvaničnici kazali da je mogućnost napada “veoma niska”.

U spotu se navodi da ljudi treba da potraže sklonište unutar zgrade daleko od prozora, ostanu u zatvorenom kako bi smanjili izloženost radioaktivnoj prašini i prate medije za zvanična saopštenja.

”Mislim da je poruka pomalo izaziva paniku”, kazala je za Rojters Loren Hurvic, agentkinja za nekretnine iz Njujorka. “Iskreno, sada ima toliko drugih stvari oko kojih treba da brinemo. Ako budem morala da nađem sklonište negdje, definitivno ću to i učiniti”.

Sa druge strane Met Devin, trgovac u tehnološkoj kompaniji, kazao je da smatra da je objavljivanje spota opravdano. “Prije svega kao mjera predostrožnosti. Da budem iskren, uplašen sam. Plašim se. Dosta o tome razmišljam”.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući, Džejk Saliven kazao je u srijedu da savezna vlada nije imala ulogu u objaljivanju spota, i istakao da on ne smatra da je to rezultat obavještajnih saznanja.

Bonus video: