Izraelski ministar kritikovao Trampa zbog ambasade

Tramp je u intervjuu emitovanom u subotu rekao da ne ostvaruje plan o preseljenju ambasade jer želi da da šansu svojim planovima postizanja mirovnog sporazuma na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2017. 09:41h

Izraelski ministar Zeev Elkin koji se smatra bliskim premijeru Benjaminu Netanjahuu kritikovao je danas predsjednika SAD Donalda Trampa što nije ispunio obećanje o preseljenju američke ambasade i dodao da će Izrael nastaviti nove gradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Elkin je izrazio razočarenje što Tramp nije ispunio obećanje iz vremena izborne kampanje da će premjestiti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, prenijla je agencija AP.

Izrael smatra Jerusalim svojim glavnim gradom i izraelski lideri tvrde da će taj ujedinjeni grad ostati vječna prostonica te zemlje.

Izraelska vojska je osvojila istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i taj dio grada je kasnije anektiran. Palestinci planiraju da u njemu proglase glavni grad svoje države koja će obuhvatiti pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Tramp je u intervjuu emitovanom u subotu rekao da ne ostvaruje plan o preseljenju ambasade jer želi da da šansu svojim planovima postizanja mirovnog sporazuma na Bliskom istoku.

Zvaničnici Trampove administracije su i ranije davali takva objašnjenja, ali je ovo pvi put da on je sam potvrdio da je to razlog što do sada nije ispunio izborno obećanje, prenijeli su izraelski mediji.

Tramp je to rekao bivšem guvereneru Arkanzasa Majku Hakabiju jednom od vodećih evangelista pristalica Izraela, ocu sekretarke za štampu Bijele kuće Sare Hakabi-Sanders.

Tramp je najavio da će njegova administracija doneti odluku "u ne tako dalekoj budućnosti", ali da trenutno radi na planu za postizanje mirovnog sporazuma. On na naselja gleda blagonaklono za razliku od svog prethodnika Baraka Obame i međunarodne zajednice koja ih smatra nelegalnim, navodi američka agencija.

Novinski sajt Ynet javlja u međuvremenu da je Netanjahu već odobrio izgradnju preko 3.800 kuća za Jevreje, ne samo u velikim blokovima, već i u izolovanim jevrejskim naseljima.

Odluka je donijeta nakon što je navodno postignut dogovor u principu sa Trampovom administracijom koji omogućuje Izraelu da odobrava masivnu izgradnju na tim teritorijama jednom u svaka tri do četiri mjeseca u proseku umesto svakih nekoliko nedjelja.

U osnovi taj dogovor znači da američka administracija ne pravi više razliku između izgradnje u velikim blokovima jevrejskih naselja koje Izrael namerava da zadrži pod svojom kontrolom na osnovu svakog mirovog sporazuma, već i u izolovanim naseljima.

Uz to Vašington neće više osudjivati izraelsku izgradnju na tim teritorijima, iako je Tramp na sastanku s Netanjahuom u Bijeloj kući apelovao na Izrael da se uzdrži malo od takve izgradnje.

U oko 140 naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika.

Bonus video: