Kina i EU dogovorile zajedničko nošenje s globalnim ekonomskim izazovima

Dijalogom održanim u utorak, koji se vodio putem video veze, predsjedavali su zamjenik kineskog premijera Liu He i izvršni potpredsjednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis, prenosi portal croatian.cri.cn

4846 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kina i Evropska unija složile su se, tokom ekonomskog i trgovinskog dijaloga na visokom nivou, da će uložiti zajedničke napore u promovisanju saradnje u ekonomiji i trgovini i zajednički se nositi s izazovima s kojima se suočava globalna ekonomija.

Dijalogom održanim u utorak, koji se vodio putem video veze, predsjedavali su zamjenik kineskog premijera Liu He i izvršni potpredsjednik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis, prenosi portal croatian.cri.cn.

Sagovornici su sproveli pragmatične, iskrene i efikasne razgovore o četiri teme, odnosno makroekonomiji, industrijskim i snabdjevnim lancima, trgovini i investicijama te finansijskoj saradnji.

Obje strane smatraju da svjetska politička i ekonomska situacija prolazi kroz duboke promjene, a zdravi i stabilni odnosi te ekonoske i trgovinske veze Kine i EU pogoduju globalnom razvoju i prosperitetu.

Dvije strane su spremne da ulože zajedničke napore kako bi poboljšale međusobno razumijevanje, promovisale pragmatičnu saradnju između Kine i Evrope na ekonomskom i trgovinskom području te poboljšale stabilnost saradnje Kine i EU, radi boljeg nošenja s neizvjesnostima u globalnoj ekonomskoj situaciji.

Bonus video: