POTPISAN 2015. GODINE

Berlin: Očekujemo Trampovu "osudu" nuklearnog sporazuma sa Iranom

"Šta možemo da dobijemo tretirajući Iran na način koji ga gura ka razvijanju nuklearnog oružja? Apsolutno ništa"
0 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2019. 04:27h

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je danas da očekuje da će predsjednik SAD Donald Tramp "osuditi" nuklearni sporazum s Iranom i kritikovao je pogled na međunarodne odnose američkog predsjednika, gdje vlada "zakon jačeg".

"SAD će vjerovatno, to je moje uvjerenje, sljedeće nedjelje osuditi sporazum s Iranom", rekao je Gabrijel, čija zemlja je jedna od potpisnica sporazuma koji je Iran 2015. godine postigao sa SAD, Rusijom, Kinom, Francuskom i Velikom Britanijom, koje su stalne članice Savjeta bezbednosti UN, i Nemačkom.

On je iznio uvjeravanja da će njemačka vlada nastaviti da radi na tome da se sporazum koji za cilj ima sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje i dalje primjenjuje.

"Šta možemo da dobijemo tretirajući Iran na način koji ga gura ka razvijanju nuklearnog oružja? Apsolutno ništa", rekao je šef njemačke diplomatije.

Prema njegovim riječima, Tramp predstavlja "opasnost" jer posmatra svijet "kao arenu, mjesto sukoba gdje najjači dominira".

"To znači da je vladavina prava zamijenjena zakonom jačeg i to za nas predstavlja veliku opasnost, jer ako SAD krenu tim putem svijet će se promijeniti", izjavio je Gabrijel.

Donald Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i očekuje se da sljedeće nedjelje pred Kongresom ne da pozitivnu ocjenu primjene tog sporazuma.

U tom slučaju, Kongres bi mogao da ponovo uvede sankcije Iranu.