Neonacisti se vratili u Šarlotsvil: "Jug će ponovo ustati!"

Okupljeni su se okupili u parku nedaleko od pokrivenog spomenika generala Konfederacije Roberta E. Lija, koji je grad htio da ukloni u avgustu
2 komentar(a)
Šarlotsvil, Foto: Reuters
Šarlotsvil, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2017. 14:46h

U Šarlotsvilu je održan protest "bijelih nacionalista", predvođenih vođom takozvanih "alternativnih desničara" Ričardom Spenserom.

Okupljeni su se okupili u parku nedaleko od pokrivenog spomenika generala Konfederacije Roberta E. Lija, koji je grad htio da ukloni u avgustu, prenosi Rojters.

Spenser je na Tviteru objavio snimak protesta u kome se vidi kako protivnici uklanjana spomenika Liju uzvikuju "Nećete nas pomjeriti" i "Vratićemo se".

Gradonačelnik Šarlotsvila ljutito je odgovorio putem Tvitera poručujući Spenseru i njegovim sljedbenicima da idu kući, prenosi Tanjug.

"Još jedna odvratna posjeta neonacističkih kukavica. Ovdje niste dobrodošli. Provjeravamo sve pravne mogućnosti", poručio je gradonačelnik na Tviteru.

Grupa bijelaca predvođena Spenserom marširala je Šarlotsvilom noseći baklje i skandirajući "nećete nas zamijeniti" te "Rusija je naš prijatelj" i "Jug će ponovo ustati".

U avgustu su održani protesti bijelih nacionalista zbog planiranog pomjeranja Lijeve statue, a tom prilikom došlo je do sukoba dvije grupe demonstranata i jedna osoba je ubijena kada je muškarac uletio automobilom u gomilu.

Bonus video: