UN osudile pogubljenja političkih zatvorenika u Mjanmaru

Vlada Mjanmara saopštila je danas da je izvela prve egzekucije nakon 50 godina, pošto su vješanjem pogubljeni bivši poslanik Nacionalne lige za demokratiju, demokratski aktivista i dvojica muškaraca optuženih za nasilje

1751 pregleda 0 komentar(a)
Demonstranti u Mjanmaru nakon ššto su izvršena pogubljenja, Foto: Reuters
Demonstranti u Mjanmaru nakon ššto su izvršena pogubljenja, Foto: Reuters

Visoka komesarka UN za ljudska prava osudila je danas vojnu huntu na vlasti u Mjanmaru zbog pogubljenja četvoro zatvorenika, među kojima i jednog poslanika prodemokratske stranke Aung San Su Ći, ocijenivši da se radi o "svirepoj i regresivnoj" mjeri.

"Užasnuta sam da su uprkos pozivima iz cijelog svijeta vojnici sproveli egzekucije bez ikakvog obzira na ljudska prava. Ta svirepa i regresivna mjera dio je produženja kampanje represije koju vojska sada sprovodi nad sopstvenim narodom, rekla je visoka komesarka Mišel Bašle u saopštenju.

To je prvi put u 30 godina da je u Mjanmaru izvršena smrtna kazna.

Bašle je rekla da ta pogubljenja predstavljaju "svirepa kršenja prava na život, na slobodu i bezbjednost i na garancije na pravedno suđenje".

"Ako vojnici prošire svoj masakr samo će se više zaglibiti u krizu koju su sami stvorili", rekla je ona.

Vlada Mjanmara saopštila je danas da je izvela prve egzekucije nakon 50 godina, pošto su vješanjem pogubljeni bivši poslanik Nacionalne lige za demokratiju, demokratski aktivista i dvojica muškaraca optuženih za nasilje.

Četiri poigubljene osobe bile su osuđene za činove "brutalnog i nehumanog terorizma" i pogubljenja su uslijedila poslije "zatvorske procedure", naveo je državni list Global New Light of Myanmar, bez navođenja kada su sprovedena.

Od vojnog udara 1. februara 2021. desetine protivnika hunte osuđeno je na smrt, ali do sada nije izvršena ni jedna smrtna kazna.

Prema UN od vojnog udara 1. februara 2021. godine 117 ljudi, uključujući dvoje djece, osuđeno je na smrt, od kojih 41 osoba u odsustvu. Više od 11.500 ljudi je i dalje u pritvoru zato što su se protivili vojnom preuzimanju vlasti.

Visoka komesarka UN pozvala je da se smjesta oslobode svi politički zatvorenici i osobe koje se arbitrerno drže u zatvorima i pozvala vlasti zemlje da ponovo uspostave de fakto moratrorijum na izvršenje smrtne kazne, kao etapu ka njenom ukidanju.

"Vojska izgleda ne želi da okonča ovu krizu ili smanji nasilje u skladu sa njihovim medđunarodnim obavezama, a da ne govorimo o želji da se poštuju procedure, pravo i pravna država", rekla je ona.

Bonus video: