Različiti govori Trampa i Pensa pokazali podjele u Republikanskoj stranci

Tramp je ponovio lažne tvrdnje o krađi glasova koje su podstakle nasilje i upad u Kapitol 6. januara, dok je Pens pozvao stranku da se okrene budućnosti i zaboravi na Trampov poraz

6093 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Sve veće rivalstvo između bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SDT) Donalda Trampa i njegovo nekada žestoko lojalnog potpredsjednika Majka Pensa bilo je očigledno u utorak, kada su održali drastično različite govore u Vašingtonu o budućnosti Republikanske partije.

Tramp, koji se prvi put vratio u Vašington od dana kada ga je demokrata Džo Bajden zamijenio u Bijeloj kući, ponovio je lažne tvrdnje o krađi glasova koje su podstakle nasilje i upad u Kapitol 6. januara, dok je Pens pozvao stranku da se okrene budućnosti i zaboravi na Trampov poraz, piše Glas Amerike.

Federalni i državni izborni zvaničnici kao i sekretar za pravosuđe u Trampovoj administraciji izjavili su da nema kredibilnih dokaza neregularnosti na izborima 2020. Tvrdnje bivšeg predsjednika su takođe odbačene na desetini sudova, uključujući od strane sudija koje je on sam imenovao.

“Ti izbori su bili katastrofa", rekao je, ipak, Tramp svojim entuzijastičnim pristalicama na samitu "Amerika na prvom mjestu", na oko kilometar i po od Bijele kuće.

U govoru za koji je bilo najavljeno da će biti posvećen javnoj bezbjednosti, iznio je mračnu sliku nacije u opadanju, kojoj prijeti rast kriminala. Među predlozima koje je iznio su smrtna kazna za dilere droge, slanje beskućnika u kampove na periferijama gradova i dodatna gradnja zida na južnoj granici.

Tramp je, takođe, značajan dio govora posvetio svojim uobičajenim žalbama, iako su ga neki saradnici savjetovali da to prevaziđe.

Nekoliko sati ranije, potpredsjednik Majk Pens je, obraćajući se grupi konzervativnih studenata, pozvao Republikansku stranku da prestane da gleda unazad.

"Neki ljudi žele da se fokusiraju na prošlost, ali izbori su stvar budućnosti."

Pens
Pensfoto: REUTERS

Dva različita govora su odraz podjela unutar stranke između Trampovih lojalista koji i dalje odbijaju da prihvate rezultate izbora 2020, i drugih republikanaca koji vjeruju da stranka treba da se fokusira na budućnost pred izbore za Kongres u novembru, i kasnije.

“Vjerujem da konzervativci moraju da se fokusiraju na budućnost da bi ponovo pobijedili u Americi", rekao je Pens obraćajući se studentskoj konzervativnoj grupi Fondacija Mlada Amerika.

“Ne možemo da dozvolimo sebi da odvratimo pogled s puta ispred sebe, jer je u pitanju sam opstanak našeg načina života."

I Tramp i Pens se po svemu sudeći spremaju za predsjedničku trku. Tramp je u utorak nagovestio te planove navodeći da će "možda jednostavno morati da to ponovo uradi", dok se obraćao grupi bivših zvaničnika Bijele kuće i članova kabineta koji pripremaju agendu za moguću drugu Trampovu administraciju.

Nekadašnji partneri iz Bijele kuće govorili su u Vašingtonu istog dana nakon što su u petak u Arizoni vodili kampanju za dvoje političkih rivala na stranačkim izborima. Za to vrijeme je objavljena vijest da je Pensov bivši šef osoblja Mark Šort svjedočio pred federalnom velikom porotom koja istražuje napad na američki Kapitol 6. januara 2021.

Šort je bio u Kapitolu tog dana, kada je Pens morao da pobjegne od rulje koja je pozivala na njegovo vješanje nakon što je Tramp netačno insistirao na tome da Pens ima ovlašćenje da poništi izborne rezultate.

Na pitanje o sve većem jazu između sebe i Trampa, čovjek koji je nekada bio najlojalniji saveznik bivšeg predsjednika rekao je da njih dvojica nemaju različita mišljenja o političkim pitanjima.

“Ali možda se razlikujemo u fokusu. Iskreno vjerujem da su izbori stvar budućnosti i da je od apsolutno ključnog značaja da u vreme kada tako mnogo Amerikanaca pati i toliko porodica se nosi sa teškoćama, ne podlegnemo iskušenju da gledamo unazad", rekao je.

Bajden na Tviteru je odbacio Trampove tvrdnje da želi da bude predsjednik "reda i zakona".

"Ne mislim da podstrekavanje rulje da napada policajce predstavlja poštovanje zakona. Ne možete da budete za pobunu i ujedno budete za policiju, demokratiju i Ameriku", ocijenio je predsjednik.

Neprofitni politički institut "Amerika na prvom mjestu" koji održava dvodnevni samit, sastoji se od bivših članova Trampove administracije i njegovih saveznika, a mnogi ga doživljaju kao "administraciju na čekanju" koja bi brzo mogla da se preseli u Zapadno krilo Bijele kuće ako se Tramp ponovo kandiduje i pobijedi.

Mimo samita, osoblje instituta je iznijelo sopstvene planove za budućnost, u namjeri da se postaraju da "imaju spremne politike, osoblje i procese za svaku ključnu agenciju kada ponovo preuzmemo Bijelu kuću", kaže Bruk Rolins, predsjednica Instituta "Amerika na prvom mjestu".

Bonus video: