razgovar potvrdile obje strane

Blinken: Insistirao sam da se oslobode Velan i Grajner; Lavrov: Ciljevi u Ukrajini biće ostvareni

Blinken nije precizno odgovorio na pitanje u kolikoj mjeri je uvjeren da bi Grajner i Velan mogli biti oslobođeni nakon razgovora sa ruskim šefom diplomatije

10941 pregleda 3 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2022. 21:40h

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov održali su telefonski razgovor, prvi poslije 24. februara i ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Glas Amerike.

Razgovor su potvrdile obje strane.

Blinken je rekao da je sa ruskim šefom diplomatije razgovarao u vezi sa oslobađanjem dvoje američkih državljana koji su zatočeni u Rusiji.

"Pričao sam sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom. Insistirao sam da Kremlj prihvati predlog za oslobađanje Pola Velana i Britni Grajner", rekao je Blinken ne iznoseći više detalja.

Blinken nije precizno odgovorio na pitanje u kolikoj mjeri je uvjeren da bi Grajner i Velan mogli biti oslobođeni nakon razgovora sa ruskim šefom diplomatije.

"Govorio sam upravo o onome što sam i najavio - o našoj ponudi. Neću prenositi njegov odgovor", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar prenio je da je u razgovoru sa Lavorvim govorio i o proširenju ruskih ratnih ciljeva u Ukrajini, odnosno osvajanju što većeg dijela teritorije te zemlje, napomenuvši da to neće biti prihvaćeno.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je tema razgovora dvojice zvaničnika, osim razmjene zarobljenika, bila i Ukrajina.

Lavrov je, kako je navedeno, pozvao Blinkena da se u vezi sa razmjenom zarobljenika vrati režimu takozvane tihe diplomatije - bez spekulacija i nametanja.

U saopštenju je navedeno da je Lavrov poručio da će biti ostvareni svi ciljevi takozvane specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Takođe, rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ukazalo je da je bilo reči i o bilateralnim odnosima dve strane kojima je, kako je naznačeno, potrebna hitna normalizacija.

Uoči razgovora

Ruski šef diplomatije je tokom dana izjavio da će Moskva uskoro predložiti termin za razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, nakon što je Blinken izjavio da želi da razgovara o razmjeni zatvorenika u ruskom i američkim zatvorima.

Blinken je u srijedu rekao da je Vašington dao "značajnu ponudu" za oslobađanje američke košarkaške zvijezde Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Velana, oboje zatočenih u Rusiji.

Izvor je rekao da je Vašington voljan da razmijeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, zatvorenog u Sjedinjenim Državama, kao dio takvog sporazuma.

Blinken i Lavrov nisu razgovarali otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Porodice američkih zatvorenika vrše sve veći pritisak na predsjednika Džozefa Bajdena, posljednji put u slučaju dvostruke osvajačice zlatne olimpijske medalje Britni Grajner, koja je uhapšena pod optužbom za posjedovanje droge na moskovskom aerodromu 17. februara.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmjeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsjednici Vladimir Putin i Džozef Bajden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

Rekao je da njegovo ministarstvo nije bilo uključeno u to, ali da će "ipak saslušati šta on (Blinken) ima da kaže".

Govoreći tokom putovanja u Uzbekistan, Lavrov je rekao da će razgovarati sa Blinkenom kada se vrati u svoju kancelariju.

"Jasno je da to danas vjerovatno neće uspjeti. Ali u narednim danima ćemo našim američkim kolegama ponuditi zgodan datum", rekao je on.