Kineska vojska u stanju visoke pripravnosti, Peking osudio dolazak Pelosi na Tajvan

U saopštenju objavljenom neposredno nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da posjeta Pelosi ozbiljno utiče na političke temelje Kine i SAD i odnosima

26302 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.08.2022. 19:32h

Kineska vojska je stavljena u stanje visoke pripravnosti i pokrenuće "ciljane vojne operacije" kao odgovor na posjetu predsjednika Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, saopštilo je kinesko ministarstvo odbrane u utorak uveče.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je posjetu Pelosi Tajvanu, rekavši da ona ozbiljno šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

U saopštenju objavljenom neposredno nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kinesko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da posjeta Pelosi ozbiljno utiče na političke temelje Kine i SAD i odnosima.

Saopšteno je i da je uložen snažan protest Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da odvojeno, komanda Istočne Narodne oslobodilačke armije saopštila da će od utorka uveče voditi zajedničke vojne operacije u blizini Tajvana i da će testirati konvencionalne rakete u moru istočno od Tajvana.

Vježbe će uključivati zajedničke vazdušne i pomorske vježbe na sjeveru, jugozapadu, sjeveroistoku Tajvana, gađanje sa dugih dometa u Tajvanskom moreuzu i probno lansiranje raketa u moru istočno od Tajvana, saopštila je Istočna komanda.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu bila "jasna provokacija."

"Kina ima pravo da preduzme mjere za zaštitu svog suvereniteta", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Moskva je ranije u utorak podržala Kinu u vezi sa posjetom, upozorivši Vašington da će to putovanje dovesti Sjedinjene Američke Države u sukob sa Pekingom.

Bonus video: