SAD: Senat usvojio protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO

"Glasanje o članstvu u NATO-u je veoma važno za Ameriku i bezbjednost širom svijeta. Članstvo Finske i Švedske će još više ojačati NATO, a to je važno imajući u vidu rusku agresiju", rekao je Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu

7215 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Senata, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Senata, Foto: Screenshot/Youtube

Senat američkog Kongresa, koji broji stotinu mjesta, podržao je pristupanje Finske i Švedske Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) što se u dijelu međunarodne javnosti tumači najznačajnijim proširenjem tog vojno-političkog saveza od devedesetih godina prošlog vijeka, prenosi Glas Amerike.

Protokol o pristupanju Finske i Švedske NATO-u podržalo je 95 članova Senata u jeku vojne kampanje koju Rusija, duže od pet mjeseci, vodi protiv susjedne Ukrajine.

Predsjednik Sjedinjenih Država (SAD) Džozef Bajden, čvrsti zagovornik podrške Ukrajini koja se nalazi na meti ruske invazije, zalaže se za što skoriji prijem dvije države sa sjevera Evrope u zapadni vojno-politički savez.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je snažnu podršku proširenju Alijanse.

U julu je Odbor za spoljne poslove Senata podržao članstvo Finske i Švedske.

Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu, pozvao je ambasadore i druge diplomatske predstavnike dvije države u Vašingtonu da prate debatu i glasanje.

"Glasanje o članstvu u NATO-u je veoma važno za Ameriku i bezbjednost širom svijeta. Članstvo Finske i Švedske će još više ojačati NATO, a to je važno imajući u vidu rusku agresiju", rekao je Šumer u Senatu.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO kao reakciju na rusku invaziju u Ukrajini. Rusija je, sa druge strane, obje države upozoravala na moguće posljedice njihovog članstva u Alijansi.

Trideset članica NATO-a potpisalo je protokol o pristupanju Finske i Švedske, koji će im omogućiti pridruživanje kada parlamenti zemalja članica ratifikuju odluku.

Taj proces mogao bit potrajati godinu dana – a po njegovom okončanju Finska i Švedska biće zaštićene klauzulom o odbrani – prema kojoj je napad na jednu članicu napad na sve.

Bonus video: